De Pensioenfederatie legt zich niet neer bij de wijze waarop staatssecretaris Wiebes omgaat met de toenemende btw-lasten op pensioenfondsen. Het kabinet heeft te weinig oog voor het cumulatieve effect van kosten op het pensioenresultaat van miljoenen deelnemers en de kostenstijging voor werkgevers. De extra kosten die de overheid met de btw-heffing oplegt, doen de inspanningen van pensioenfondsbesturen om de kosten zo laag mogelijk te houden teniet. Andere Europese landen zien wel ruimte om pensioenfondsen te ontzien, waardoor ook het vestigingsklimaat van Nederland ten opzichte van omliggende landen verslechtert.
De Pensioenfederatie spant zich in om de btw-heffing voor pensioenfondsen van tafel te krijgen. In tegenstelling tot de advocaat-generaal komt de Hoge Raad in zijn uitspraak van 9 december jongstleden tot de conclusie dat géén vrijstelling voor btw kan worden verleend aan pensioenfondsen met een DB-regeling (uitkeringsovereenkomst). Staatssecretaris Wiebes straalt in zijn brief van 19 december 2016 uit dat voor hem hiermee de kous af is. Maar de Pensioenfederatie concludeert dat het btw-vraagstuk met de uitspraak van de Hoge Raad allerminst is uitgekristalliseerd.

Te weinig oog voor cumulatief effect op pensioenresultaat

In de memorie van antwoord over het Belastingplan 2017 aan de Eerste Kamer spreekt de staatssecretaris over een ‘relatief kleine lastentoename'. Daarmee doet hij geen recht aan het cumulatieve effect van kosten op het pensioenresultaat van miljoenen deelnemers en gepensioneerden, en de kostenstijging voor werkgevers. De 21% extra kosten die bij een deel van de pensioenfondsen neerslaat voor pensioenbeheer zijn fors.
 
Het gaat bij de pensioenadministratie alleen al om miljoenen euro's per pensioenfonds per jaar die niet ten goede komen aan de deelnemers. De extra kosten die de overheid met de btw-heffing oplegt, doen afbreuk aan inspanningen van pensioenfondsbesturen om de kosten waar mogelijk te drukken.
 
Het lijkt erop dat de extra btw-lasten voor pensioenfondsen worden afgezet tegen het beheerd pensioenvermogen van circa 1400 miljard euro. Maar over die 1400 miljard wordt continu discussie gevoerd of die aanzienlijke pot voldoende is om alle toegezegde uitkeringen tot in de verre toekomst te betalen. Enkel dat gegeven maakt de redenatie uiterst discutabel dat btw-lasten een peulenschil zijn en pensioenfondsen het wel kunnen lijden. De Pensioenfederatie richt zich dan ook op het voorkomen van extra kosten die door de overheid worden opgelegd. Zeker als andere lidstaten wél beleidsvrijheid zien om pensioenfondsen vrij te stellen van btw.

Te weinig oog voor verschillen tussen Europese lidstaten en vestigingsklimaat

De staatssecretaris stelt in zijn brief aan de Eerste Kamer dat het moeilijk, zo niet onmogelijk, is om een onderzoek te doen naar btw in relatie tot andere landen. Dit zou een kwestie zijn van appels met peren vergelijken, omdat pensioenregelingen in Nederland en het buitenland aanzienlijk verschillen. Daarmee problematiseert de staatssecretaris de discussie onnodig. Immers, het gaat erom of een Nederlandse pensioenregeling die in bijvoorbeeld België of Duitsland ondergebracht wordt daar wél vrijgesteld wordt van btw. Als het Nederlandse kabinet tot de conclusie komt dat er géén ruimte is om pensioenfondsen vrij te stellen, blijft het miraculeus dat omringende lidstaten die ruimte wél zien en benutten.
 
De staatssecretaris stelt dat hij geen onafhankelijk onderzoek wil laten verrichten. Wel zal hij de Europese Commissie benaderen. De Pensioenfederatie wil graag weten welke boodschap de staatssecretaris aan de Europese Commissie gaat afgeven. Is het zijn intentie om alles in het werk te stellen om pensioendeelnemers en werkgevers in Nederland alsnog te ontzien? Of is hij voornemens om aan te sturen op beleidswijzigingen in andere lidstaten? De Pensioenfederatie is van mening dat het door de Eerste Kamer gevraagde onderzoek juist van grote waarde is.

Oproep: beperk btw-lasten voor pensioenfondsen, hun deelnemers en gepensioneerden

De Pensioenfederatie roept het kabinet en parlement op om zich tot het uiterste in te spannen om btw-lasten te beperken en een (Europees) gelijk speelveld ten aanzien van btw-behandeling van pensioenfondsen te bevorderen. In de Tweede Kamer worden regelmatig zorgen geuit over het Nederlandse vestigingsklimaat. Ook over het vestigingsklimaat voor pensioenfondsen. Dit heeft recent tot een onderzoek geleid. Een van de conclusies van dit onderzoek is dat fiscaliteit geen drijfveer is om pensioenregelingen in het buitenland onder te brengen. Het lijkt ook de Pensioenfederatie stug dat pensioenfondsen louter om btw-lasten massaal naar het buitenland vertrekken. Uitvoeringskosten zijn echter wel degelijk één van de criteria die besturen meenemen in hun overwegingen.
 
Het valt niet te ontkennen dat Nederland er ten opzichte van andere lidstaten als vestigingsplaats voor pensioenfondsen onaantrekkelijker op wordt. En dat er onverklaarbare verschillen tussen lidstaten bestaan in de uitleg van Europese Richtlijnen. Ook staat vast dat het huidige Nederlandse beleid ertoe leidt dat vele miljoenen euro's pensioengeld uiteindelijk niet bij de deelnemer terecht komen en de extra kosten een cumulatief uithollend effect hebben op het pensioenresultaat.

Bron: Pensioenfederatie

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Pensioenen, Omzetbelasting

3

Gerelateerde artikelen