Door personeelstekort heeft de Belastingdienst veel te weinig mensen beschikbaar om aangiftes te controleren. Het aantal traditionele handmatige onderzoeken liep in de afgelopen jaren met zeker 65 procent terug, van ruim 600.000 in 2016 tot zo’n 212.000 dit jaar, meldt het AD.

De dienst maakt zich zorgen over het teruglopende toezicht. Volgens de fiscus werden dit jaar met name de aangiftes voor inkomsten- en vennootschapsbelasting minder gecontroleerd. Van de aangiftes van particulieren werden er in 2016 nog bijna 357.000 traditioneel gecontroleerd; dit jaar hoopt de fiscus uit te komen op 120.000, een afname van 60 procent. Het aantal boekenonderzoeken bij het mkb en grote bedrijven is in die periode met maar liefst 70 procent teruggelopen, van bijna 28.000 in 2016 naar zo’n 8400 dit jaar.

Als de boekenonderzoeken en de handmatige controles achteraf uitblijven, dan kan dat op termijn wel een risico vormen voor de bereidheid om zich aan de regels te houden, zo stelt staatssecretaris Van Rij deze week in een brief aan de Tweede Kamer. De dienst toetst wel steeds meer vooraf via digitale systemen. Het bekendste voorbeeld daarvan is de vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting; daardoor worden er steeds minder fouten in aangiftes gemaakt.

Ook voor het uitzoeken van heel gerichte tips zijn geen mensen beschikbaar. NRC onthulde onlangs dat er de afgelopen twee jaar zeker 25.000 signalen over fraude zijn blijven liggen. Staatssecretaris Van Rij kondigde vorige week aan dat de Belastingdienst wel gaat onderzoeken of er nog iets met die tips moet gebeuren. Een steekproef van 300 signalen moet uitwijzen of dat nog zinvol is.

De ruim 24.000 fte die de Belastingdienst inmiddels telt kunnen het werk dus niet aan. Elk jaar zijn er duizenden nieuwe werknemers nodig, voor extra taken, maar ook omdat de uitstroom groot is. Het personeelsbestand is relatief oud, dus er gaan jaarlijks veel ervaren krachten met pensioen. De oplossing wordt gedeeltelijk gevonden in de inhuur van extern personeel, zo schrijft de krant.

Bron: AD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Carrousel: Carrousel

87

Gerelateerde artikelen