De petitie tegen het verhogen van de onroerendezaakbelasting (ozb) is al 120.579 keer getekend op de site petities.nl. De pagina is geopend door de Vereniging Eigen Huis (VEH) en wordt onder meer gesteund door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Veel gemeenten hebben al aangekondigd de ozb te verhogen om tekorten in de begroting te kunnen dekken. De ozb verhogen is samen met het bezuinigen op publieke voorzieningen de enige manier om meer geld te genereren. Veel gemeenten zitten in de financiële problemen door de toenemende kosten van onder meer de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de jeugdzorg.

De VEH vindt het onterecht dat de ozb wordt verhoogd om de tekorten van de gemeente te dekken. Op die manier betalen volgens de organisatie alleen huiseigenaren mee aan de stijgende zorgkosten van de gemeente. De VEH wil dat de rijksoverheid de gemeenten tegemoet komt en geld geeft.

De VNG wijst erop dat het Rijk de gemeenten reële compensatie heeft beloofd voor alle kosten en gederfde belastinginkomsten die ontstaan zijn door corona. De organisatie gaat ervan uit dat de rijksoverheid zich aan die afspraak houdt en dat gemeenten deze kosten niet op een andere manier hoeven op te vangen. Hierdoor zullen deze kosten niet van invloed zijn op de hoogte van de ozb, aldus de VNG.

Eind deze maand, als de petitie afloopt, wil de VEH ermee naar Den Haag, om aan de politiek te laten zien hoe breed het probleem leeft. Volgens de VEH wordt nu een kleine groep de dupe van het ophoesten van geld voor een breed maatschappelijk probleem.

De VEH denkt dat de petitie massaal ondertekend wordt omdat de ozb al jaren een gevoelig punt is. "Het ozb-geld is vrij besteedbaar. Gemeenten kunnen het dus ook gebruiken om de begroting te dichten. Dat gebeurt nu al een aantal jaren op rij."

De VEH raadt huiseigenaren aan om elk jaar te controleren of de WOZ-waarde van het huis klopt. "Je kunt niets doen tegen een vastgesteld belastingtarief, maar wel aan de WOZ-waarde. Daar betaal je belasting over", aldus de woordvoerder.

Bron: VEH

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingen van lagere overheden

0

Gerelateerde artikelen