De informele economie in Italië is groot. De belastingontduiking bedraagt naar schatting jaarlijks zo’n 80 tot 100 miljard euro. Met de 'redditometro', een soort van inkomensmeter, kan de Italiaanse belastingdienst de uitgaven en levensstandaard van een Italiaan vergelijken met het opgegeven inkomen en zo zwart inkomsten traceren. De politiek is verdeeld over de inzet van het instrument, zo schrijft Trouw.
De Italiaanse overheid wil de zwarte economie aanpakken door contante betalngen te ontmoedigen en zelfs te verbieden (boven een specifiek bedrag) om zo meer betalingen traceerbaar te maken. Dat stuit op veel verzet want Italianen zijn nog lang niet gewend aan pinbetalingen. En pinnen is vaak duur. Het is de gewoonste zaak in Italië dat kleine ondernemers aan klanten vragen of ze contant en zonder factuur willen betalen of een factuur willen en dan een hoger bedrag betalen.
De inkomensmeter moet deze zwarte economie tegengaan. De fiscus bestudeert traceerbare betalingen en waar die er niet zijn, maakt ze een voorzichtige schatting van de kosten. Er wordt onder andere gekeken naar stookkosten, de aankoop van kleren en juwelen, etentjes buiten de deur, elektronica, hotelovernachtingen en spaargeld. Wanneer de uitgaven meer dan 20 procent hoger zijn dan het opgegeven inkomen, vindt de fiscus dat verdacht en kan hij verder onderzoek doen.
Regering na regering belooft het probleem aan te pakken van de omvangrijke informele economie, schrijft de krant. "De partijen op links doen er weinig aan en die op rechts nog minder." Toch wilde onderminister van Financiën Maurizio Leo de inkomensmeter, hoewel die zelden wordt gebruikt, om technische redenen updaten. De drie rechtse coalitiepartijen keurden Leo’s actie onmiddellijk af, zo vlak voor de Europese verkiezingen.
De Fratelli d’Italia, van premier Giorgia Meloni, riep partijgenoot Leo op het matje en besloot het gebruik van de inkomensmeter op te schorten. “Wij willen geen fiscale big brother. We gaan wél achter de grote ontduikers aan, die nul inkomen opgeven maar wel een SUV of een jacht hebben. Maar wij willen niet dat gewone mensen worden lastiggevallen met invasieve regels”, zo citeert Trouw de premier.
Bron: Trouw
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht