De Belgische vice-premier Joëlle Milquet heeft maandag voorgesteld de notionele interestaftrek af te schaffen in het kader van een algemene verlaging van de vennootschapsbelasting. Eerder bracht de regering-Di Rupo de maximale aftrek al terug van 6,5 tot 3%. Het Financieele Dagblad schreef dit weekend dat Nederlandse internationaal actieve bedrijven ongeveer 26 miljard euro in België hebben gestald met het oog op deze 'aftrek voor risicokapitaal'.

In België gevestigde ondernemingen mogen een percentage van het eigen vermogen (verminderd met de waarde van de deelnemingen en enkele andere posten) aftrekken van de vennootschapsbelasting. Dat percentage is gebaseerd op de rente op tienjarige Belgische staatsobligaties. De regeling werd in 2006 in het leven geroepen, om het onderscheid tussen de fiscale behandeling van vreemd vermogen en eigen vermogen weg te nemen.


Ook in België woeden discussies over belastingplanning door internationaal opererende bedrijven. Vrijdag publiceerde De Standaard een onderzoek waaruit bleek dat de twintig ondernemingen die het meest profiteren van de notionele interestaftrek tezamen in 2011 ongeveer 7 miljard euro extra van de vennootschapsbelasting hebben afgetrokken. De onderzoekers, van de kleine linkse partij PVDA, concluderen daaruit dat België 2,38 miljard euro aan belastingopbrengsten misloopt. Dat zeventien van die twintig bedrijven niet uit België afkomstig zijn en juist eigen vermogen naar België hebben verplaatst met het oog op deze aftrek, doet daar volgens hen weinig aan af.

Staatssteun

Nederlandse bedrijven, met name Heineken, Rabobank, DSM, Philips en Wolters Kluwer, hebben de afgelopen jaren ook grote delen van hun eigen vermogen verplaatst naar in België opgerichte financieringsdochters, zo schreef het Financieele Dagblad zaterdag. Nederland kende ooit de concernfinancieringsregeling, maar die werd in 2001 door de Europese Commissie aangemerkt als staatssteun. De overgangsregeling die daarna werd afgesproken, liep eind 2010 af.

Aftrekpercentage

Ook de Belgische regeling lijkt echter op zijn laatste benen te lopen. Vlak na het aantreden van de regering-Di Rupo - eind 2011 - werd het maximale aftrekpercentage al verlaagd van 6,5% naar 3% voor het aanslagjaar 2013. Dus ook al zou de Belgische rente de komende jaren stijgen tot boven de 3%, dan blijft de notionele interestaftrek beperkt tot 3%. Het voorstel dat vice-premier Milquet dit weekend deed, gaat veel verder. Verlaging van de vennootschapsbelasting (33%, door een crisisbijdrage nu tijdelijk 33,99%) staat al veel langer op de agenda, en zou nu - nog deze regeerperiode - gepaard gaan met afschaffing van de notionele interestaftrek. Milquet, van christendemocratische huize, stelt een vpb van 24,75% voor.

Imago

Regeringspartij sp.a, de Vlaamse sociaal-democraten, hecht ook niet aan de interestaftrek, zo reageerde voorzitter Bruno Tabback op de Vlaamse televisie. "Wij moeten veel verder gaan dan het bijsturen van de notionele interestaftrek. België mag niet het imago hebben van een land waar het goedkoop is om geld te transfereren. We zijn een soort fiscaal paradijs geworden."

Bedrijven zoals Arcelor Mittal en het Nederlandse Randstad lijken al vooruit te lopen op het einde van de notionele interestaftrek. Ze hebben het afgelopen jaar hun eigen vermogen in België afgebouwd.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

1

Gerelateerde artikelen