Vanaf donderdag buigt Rechtbank Noord-Holland in Haarlem zich over een langlopend fiscaal geschil tussen tabaksfabrikant British American Tobacco (BAT) en de Nederlandse Belastingdienst, meldt een woordvoerder van de rechtbank. De behandeling van de zaak vindt grotendeels achter gesloten deuren plaats en er staan dit najaar meerdere zittingsdagen ingepland.

Dat meldt NRC. De Belastingdienst eist een recordboete van 1,2 miljard euro van de tabaksfabrikant wegens vermeende belastingontwijking tussen 2003 en 2016.

Een deel van de wereldwijde inkomsten van BAT, dat actief is in meer dan tweehonderd landen, stroomt al jaren via een Nederlandse holding, gevestigd in Amstelveen. De fiscus verwijt de multinational oneigenlijke toepassing van interne verrekenprijzen waardoor de tabaksgigant van 2003 tot 2016 op grote schaal belasting zou hebben ontweken. BAT spreekt deze beschuldiging tegen.

In 2015 kreeg de tabaksgigant voor het eerst een naheffing opgelegd van 31 miljoen euro, wegens vermeende belastingontwijking in drie voorgaande jaren. BAT weigerde die claim te betalen. Vorig jaar liep de vordering op tot 902 miljoen pond, inclusief boetes – omgerekend ruim 1 miljard euro. In het meest recente halfjaarverslag, dat eind juli verscheen, meldde BAT dat de Belastingdienst het geëiste bedrag opnieuw heeft verhoogd. Hierdoor komt de totale claim nu uit op meer dan 1,2 miljard euro aan naheffingen, boetes en rente.

Volgens de woordvoerder is het aanpakken van belastingontwijking door multinationals in algemene zin 'een van de speerpunten van het kabinet', en is het belang hiervan door de huidige coronacrisis alleen maar vergroot, zo meldt de krant. Onderdeel van dit beleid is de invoering volgend jaar van een bronbelasting op rentebetalingen en royalty’s. Vanaf 2024 geldt dat ook voor dividendstromen die via Nederland naar een belastingparadijs worden gestuurd.

Concurrentievervalsing

BAT kan daarnaast een miljoenenboete tegemoet zien van de Autoriteit Consument en Markt voor gesjoemel met prijzen. BAT maakt deel uit van een groep van vier sigarettenfabrikanten die een boete van meer dan 82 miljoen euro moeten betalen omdat ze de concurrentie hebben vervalst door informatie over toekomstige prijzen van pakjes sigaretten uit te wisselen. Dat gebeurde onder andere via groothandels en is verboden, aldus de toezichthouder. BAT krijgt het leeuwendeel van de boete voor zijn kiezen, namelijk 32 miljoen euro. 

Bron: NRC

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht

Carrousel: Carrousel

80

Gerelateerde artikelen