Het kabinet wil de Belastingdienst en Dienst Toeslagen onder voorwaarden toestaan gegevens over betalingsachterstanden te delen met gemeenten. Het gaat in eerste instantie om een proef om te kijken of dit helpt mensen met problematische schulden eerder in beeld te krijgen, zodat ze sneller kunnen worden geholpen.
"Dit kabinet wil het aantal mensen met schulden terugdringen", zegt staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie). "Daarbij geldt: voorkomen is beter dan genezen. We willen mensen met dreigende schulden zo snel mogelijk hulp bieden, zodat ze niet verder in de problemen raken. Dit experiment is daarin een belangrijke stap." Gemeenten krijgen dergelijke signalen nu al van bijvoorbeeld zorgverzekeraars en energiebedrijven.
Aan de proef doen acht grote en middelgrote gemeenten mee. Zij kunnen worden ingeseind door de fiscus als mensen al langere tijd kampen met een betalingsachterstand. Dat gebeurt niet voordat mensen een betalingsherinnering en een aanmaning hebben ontvangen. Ook moet er eerst telefonisch contact zijn gezocht.
Naar verwachting krijgen jaarlijks zo'n 6000 mensen een hulpaanbod. Zij ontvangen dan eerst een brief van de Belastingdienst of Dienst Toeslagen waarin staat dat hun gegevens met de gemeente worden gedeeld.
Het voorstel voor de proef en de opzet daarvan gaan eerst in consultatie. Mensen hebben tot 20 oktober om erop te reageren.
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Invordering