De publicatie van de samenvattingen van rulings door de Belastingdienst met ingang van 1 juli 2019 moet het wantrouwen tegen het gevoerde rulingbeleid wegnemen en het rechtsgevoel vergroten. Dit schrijft emeritus hoogleraar Fiscale Economie Leo Stevens in het Financieele Dagblad.

De kernfunctie van een ruling is rechtszekerheid te bieden in zowel nationale als internationale context. De publieke opinie ervaart de rulingpraktijk vaak als wetsontduikend en een samenspanning tussen grote multinationals en de overheid. Om dit gevoel weg te nemen zal publicatie van de geanonimiseerde samenvattingen van rulings het rechtsgevoel vergroten.

De publicatie van rulings past in de doelstelling om een einde te maken aan papieren constructies. Het moet gaan om reële activiteiten. Er worden geen rulings afgegeven als het doel is buitenlandse belasting te besparen.

Door rulings te verstrekken wordt de professionaliteit en slagvaardigheid van de Belastingdienst vergroot. Volgens Stevens zijn vakbekwame inspecteurs prima in staat om in nieuwe kwesties duidelijkheid te bieden en verantwoord te anticiperen op de rechtsvorming door de rechter. Professionele toepassing van het recht is hooggespecialiseerd werk dat moet steunen op maatschappelijk vertrouwen. De publicatie van rulings zal daar zeker aan bijdragen.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

16

Gerelateerde artikelen