PwC heeft een autobedrijf bij de aankoop van twee pompstations onterecht geadviseerd om onroerend goed en brandstofcontracten te scheiden, om zo overdrachtsbelasting te vermijden. Het accountantskantoor moet nu een forse schadevergoeding betalen aan het bedrijf, zo blijkt uit een tussenvonnis van Rechtbank Amsterdam

De koper moet bij een aandelentransactie overdrachtsbelasting betalen als de bezittingen van de gekochte bv voor 70 procent of meer bestaan uit onroerend goed. Bij aankoop door het autobedrijf van de pompstations komen volgens de balansen de totale bezittingen van de verkoper uit op minder dan 70 procent aan onroerend goed. Volgens PwC zou op basis van de overnamebalansen geen overdrachtsbelasting verschuldigd moeten zijn.

De belastinginspecteur komt echter tot een andere conclusie: een naheffing van 772.215 euro met daarbovenop een verzuimboete en heffingsrente. Het autobedrijf vecht de aanslag en de boete vergeefs aan bij de belastingrechter. Het autobedrijf stelt PwC aansprakelijk voor de schade als gevolg van onjuiste advisering. Het kantoor wijst echter alle aansprakelijkheid af.

Hoewel de fiscalisten beweren dat zij slechts algemene informatie hebben verstrekt aan het autobedrijf in plaats van fiscaal advies vindt de rechtbank dat PwC wel degelijk aansprakelijk is voor de schade. De klant komt uit op een schade van 7,7 ton, terwijl PwC slechts 167.412 euro aan overdrachtsbelasting berekent. Voordat de rechtbank een definitieve uitspraak doet over deze schadepost krijgen beide partijen de gelegenheid om hun standpunten toe te lichten, zo meldt Accountant.nl.

Bron: Accountant.nl

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingen van rechtsverkeer, Kantoren

Uitsluiting Nieuwsbrief: Uitsluiting Nieuwsbrief

3

Gerelateerde artikelen