De grensoverschrijdende omzetting van een kapitaalvennootschap in een andere vennootschap is in de toekomst wettelijk geregeld. Tot de nieuwe wet er is kunnen vennootschappen een beroep doen op jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft eind januari het voorontwerp van de wet ter consultatie gepubliceerd (tot 18 april kunt u reageren). Als de wet wordt aangenomen, betekent dit dat het straks wettelijk mogelijk is:
- Een Nederlandse rechtspersoon om te zetten in een buitenlandse rechtspersoon naar het recht van de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) of naar het recht van Bonaire, Sint Eustatius of Saba.
- Een buitenlandse rechtspersoon uit de EU, EER of naar het recht van Bonaire, Sint Eustatius of Saba om te zetten in een Nederlandse rechtspersoon.
Zoals gezegd bestaat er op dit gebied al jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie. Die is gebaseerd op twee zaken: het Cartesio-arrest en het Vale-arrest.
Cartesio-arrest
In het Cartesio-arrest (16 december 2008, zaak C-210/66) heeft het Europese Hof van Justitie bepaald dat het oprichtingsland een vennootschap niet mag beletten zich om te zetten in een vennootschap naar nationaal recht van een andere (EU/EER-)lidstaat voor zover het recht van dat land dit toestaat.
Volgens het Europese Hof van Justitie is een belemmering voor de feitelijke omzetting van een dergelijke vennootschap zonder voorafgaande ontbinding en liquidatie, een beperking van de vrijheid van vestiging. Op grond van artikel 43 EG is een dergelijke beperking verboden, tenzij deze beperking wordt gerechtvaardigd door een dwingende reden van algemeen belang.
Op grond van het Cartesio-arrest werd het juridisch mogelijk om Nederlandse kapitaalvennootschappen om te zetten naar een EU- of EER-vennootschap zonder dat dit de ontbinding en liquidatie van de Nederlandse vennootschap betekende.
Vale-arrest
Het Vale-arrest is van latere datum (12 juli 2012, zaak C-378/1010) en hierin heeft het Europese Hof van Justitie bepaald dat een EU- of EER-vennootschap zich ook mag laten omzetten in een Nederlandse kapitaalvennootschap.
Bron: PwC
1