Op dinsdag 26 januari heeft in de Eerste Kamer de plenaire behandeling van het wetsvoorstel Wet deregulering arbeidsrelaties (DBA) plaatsgevonden. Tijdens de behandeling zijn aardig wat kritische vragen gesteld aan de staatssecretaris van Financiën maar zal het voorstel op 2 februari vermoedelijk worden aangenomen. Als tegemoetkoming zal de datum van de geplande inwerkingtreding worden verplaatst naar 1 mei 2016.
Tijdens de parlementaire behandeling zijn door de leden van de Eerste Kamer kritische vragen gesteld over het wetsvoorstel. Een terugkerende vraag is waarom het huidige VAR-systeem niet in stand kan blijven met meer en betere handhavingsmogelijkheden voor de Belastingdienst. Deze optie wordt de staatssecretaris echter van de hand gewezen.
Wat betekent dit voor de werkgever?
De afschaffing van het huidige VAR-systeem, en de overgang naar de modelovereenkomsten, houdt in dat als de werkgever opdrachtnemers heeft die nu werkzaamheden voor hem verrichten op basis van een VAR, de werkgever rekening moet houden met gewijzigde wettelijke voorschriften. De voorgstelde datum van inwerkingtreden is eind vorig jaar al verschoven van 1 januari 2016 naar 1 april 2016 en wordt nu weer uitgesteld naar 1 mei 2016. De werkgever zal dus vanaf die datum rekening moeten houden met de mogelijke wijzigingen in de inhoudingsplicht, contractuele afspraken en administratie verplichtingen voor zelfstandigen in de organisatie. Hieronder heeft PwC de laatst voorgestelde wijzigingen nader uiteengezet.
Handhaving
Er is kritiek op het beperkte zicht op de wijze van handhaving door de Belastingdienst indien met modelovereenkomsten moet worden gewerkt. De Belastingdienst is momenteel bezig met het opstellen van een interne Handreiking beoordeling modelovereenkomst. De staatssecretaris heeft toegezegd de handreiking openbaar te maken. Daarnaast is geïnformeerd dat de handhavingsstrategie van de Belastingdienst met name gericht zal zijn op opdrachtgevers.
Inwerkingtreding
De bedoeling is dat de VAR met ingang van 1 mei 2016 wordt afgeschaft. Opdrachtgevers (en opdrachtnemers) hebben hierna een jaar de tijd voor implementatie van de nieuwe werkwijze en voor professionalisering. Tussen 1 mei 2016 en 1 mei 2017 zal de Belastingdienst terughoudend zijn in haar handhaving, met uitzondering van zogenoemde ‘zure' gevallen.
Fictieve dienstbetrekking commissarissen
Door de staatssecretaris is tijdens de behandeling van het wetsvoorstel een toezegging gedaan dat de fictieve dienstbetrekking voor commissarissen komt te vervallen.
Ten slotte
Voor een opdrachtnemer wordt het mogelijk om bij de Belastingdienst na te gaan of de modelovereenkomst van de opdrachtgever is goedgekeurd. Het is nog niet duidelijk hoe dit wordt georganiseerd. Dit is uiteraard alleen nodig indien het gaat om een modelovereenkomst die niet gepubliceerd is op de website van de Belastingdienst.
Verder is de Belastingdienst momenteel nog steeds bezig met het opstellen van een modelovereenkomst voor bemiddelingssituaties. De verwachting is dat deze wordt gepubliceerd voor de datum van inwerkingtreding van het wetsvoorstel DBA.
Vervolg
De Eerste Kamer zal op 2 februari 2016 over het wetsvoorstel stemmen.
Bron: PwC
3