Het ondernemingsklimaat in Nederland is na 2018 verslechterd. Nederland is wel een betere vestigingsplaats voor internationale bedrijven dan buurlanden België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Dit meldt accountants- en advieskantoor PwC in een nieuw onderzoek over het ondernemingsklimaat tussen 2013 en 2023.
PwC vergeleek zestig indicatoren van Nederland en zeven andere Europese landen die op Nederland lijken en waarmee ons land concurreert als vestigingsplaats. Het gaat bijvoorbeeld om infrastructuur, onderwijs en huizenprijzen. In een 'heatmap' houdt het accountants- en advieskantoor bij op welke punten het Nederlandse ondernemersklimaat verslechtert dan wel verbetert. Nederland presteerde beter dan buurlanden, maar verliest sinds 2013 terrein vergeleken met Denemarken en Zwitserland volgens PwC.
Het is nog niet alarmerend, benadrukt Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PwC Nederland. "Maar vergeleken met andere landen zie je dat het Nederlandse ondernemingsklimaat sinds 2018 is verslechterd. Daarbij komt dat Nederland gunstig blijft afsteken tegen landen die nog grotere problemen kennen. Denk aan de Brexit voor het Verenigd Koninkrijk of de afhankelijkheid van Russisch gas in Duitsland. In zekere zin is het Nederlandse ondernemingsklimaat geholpen door grotere problemen elders."
Internationale bedrijven hebben afgelopen tijd hun zorgen geuit over het vestigingsklimaat in Nederland, dat in hun ogen achteruitgaat. Onder meer topman Glenn Fogel van Booking.com deed dit in juni in een interview met De Telegraaf. Toenmalig topman Peter Wennink van ASML klaagde vorig jaar over plannen uit Den Haag om arbeidsmigratie in te perken, omdat die plannen volgens hem slecht zijn voor het aantrekken van buitenlands hoogopgeleid personeel. Ook waren er zorgen over wisselvallig regeringsbeleid, krapte op de woningmarkt en het afbouwen van een gunstige belastingmaatregel voor expats.
"Een goed ondernemingsklimaat leidt tot meer groei. Groei is geen doel op zich, maar een middel om ook op de langere termijn investeringen te kunnen blijven doen in bijvoorbeeld infrastructuur en de kosten te betalen van een vergrijzende samenleving en klimaatverandering", zegt Baarsma van PwC.
Bron: ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen