De verdragstekst van het sociale zekerheidsverdrag tussen Nederland en China is gepubliceerd. Het verdrag beperkt zich slechts tot het staatspensioen, nabestaandenpensioen en werkloosheid. Het verdrag is daarmee voor Nederland het eerste verdrag dat geen algehele dekking of vrijstelling verzorgt.
Wat betekent dit voor de werkgever?
Het belangrijkste doel van het verdrag is voorkomen dat er dubbele premies zijn verschuldigd als Nederlandse werkgevers werknemers tijdelijk in China tewerkstellen, of als Chinese werkgevers tijdelijk werknemers in Nederland tewerkstellen. Als deze zogenoemde detachering niet langer dan 5 jaar duurt kan een Certificate of Coverage (CoC) worden gekregen, op basis waarvan de opbouw van specifieke sociale zekerheidsrechten wordt voortgezet in het land van waaruit de werknemer wordt gedetacheerd. Afhankelijke gezinsleden die de gedetacheerde werknemer vergezellen kunnen tevens gebruik maken van het verdrag.
Voor Nederlandse werkgevers die tijdelijk werknemers naar China detacheren is de impact als volgt:
- Werknemers kunnen op basis van een CoC in Nederland sociaal verzekerd blijven voor staatspensioen (AOW), nabestaandenpensioen (Anw) en werkloosheid (WW);
- Ondanks een CoC zijn werknemers niet langer verzekerd voor de overige onderdelen van het Nederlandse sociale stelsel, zoals arbeidsongeschiktheid, kinderbijslag of de zorgverzekeringswet;
- Werknemers zijn in China vrijgesteld van premieheffing voor basispensioen en werkloosheid;
- Werknemer en/of werkgever zijn in China mogelijk nog premies verschuldigd voor medische zorg en arbeidsongevallen (dit verschilt per regio).
Voor Chinese werkgevers die tijdelijk werknemers naar Nederland detacheren is de impact als volgt:
- Werknemers kunnen op basis van een CoC in China sociaal verzekerd blijven voor basispensioen en werkloosheid;
- Werknemers zijn in Nederland vrijgesteld van premieheffing voor staatspensioen, nabestaandenpensioen en werkloosheid;
- Aan de hand van de nationale Nederlandse wetgeving moet worden bepaald of deze werknemers in Nederland sociaal verzekerd raken voor de overige onderdelen van het sociale stelsel.
Beperkte materiële werkingssfeer
Uit de gepubliceerde verdragstekst blijkt dat het verdrag niet van toepassing is op alle onderdelen van de Nederlandse en Chinese socialezekerheidsstelsels. Vanuit Nederlands oogpunt geldt het verdrag alleen voor staatspensioen, nabestaandenpensioen en werkloosheid. Voor China is het verdrag alleen van toepassing op basispensioen en werkloosheid. De beperking van het toepassingsbereik is in lijn met de sociale zekerheidsverdragen die China met andere staten heeft gesloten. Voor Nederland is het ongebruikelijk dat de werkingssfeer van het verdrag beperkt is tot slechts enkele van de sociale verzekeringen.
Certificate of Coverage
In het verdrag is opgenomen dat in geval van detachering de sociale zekerheidsverklaring (CoC) binnen een periode van 6 maanden na de start van de detachering moet worden afgegeven. Indien de verklaring niet binnen deze termijn is afgegeven, bestaat de mogelijkheid dat de ontvangende staat haar wetgeving van toepassing laat zijn tot het moment dat de CoC is afgegeven. Het is dus van belang om tijdig een aanvraag voor een CoC in te dienen.
De impact van het verdrag op bestaande situaties
Op basis van het overgangsrecht kunnen werknemers die reeds gedetacheerd zijn op de datum van inwerkingtreding van het verdrag, gebruik maken van het detacheringsartikel. Dit is alleen van toepassing als zij aan het begin van hun detachering aan de voorwaarden voldeden die het verdrag stelt. De start van de detachering wordt in die situatie geacht te zijn gelegen op de datum van inwerkingtreding van het verdrag. Hierdoor bestaat de mogelijkheid om nog 5 jaar gebruik te maken van het detacheringsartikel. Ook hier is het van belang om de CoC aanvraag tijdig in te dienen.
Bron: PwC
177