Recent zijn Kamervragen beantwoord over de mogelijkheid van het storten op een G-rekening van een leverancier die zzp'ers levert aan een opdrachtgever. Deze vragen zijn van belang om de mogelijkheden te verkennen om de inlenersaansprakelijkheid te beperken voor deze situaties.
Naar aanleiding van de inwerkingtreding van de Wet DBA per 1 mei 2016 zijn in de afgelopen periode meerdere malen Kamervragen gesteld aan de Staatssecretaris van Financiën in verband met behoefte aan duidelijkheid over de uitwerking van de Wet DBA in de praktijk. Een aantal van deze Kamervragen hebben betrekking op het gebruik van een G-rekening bij inhuur van zzp'ers via een tussenkomstbureau. 

Wat betekent dit voor de opdrachtgever?

Voor de opdrachtgever is het van belang om ingeval van inhuur van zzp'ers via een tussenkomstbureau te overwegen om risicobeperkende maatregelen te treffen. Dit zou de opdrachtgever in dit soort situaties kunnen doen door bijvoorbeeld (een deel van) het verschuldigde bedrag te storten op de G-rekening van het tussenkomstbureau.
 
Aan de staatssecretaris is recent via de Kamervragen onder meer de vraag gesteld of het storten op een G-rekening van een leverancier die een zzp'er levert, tot gevolg heeft dat sprake is van oneigenlijk gebruik van de G-rekening. De staatssecretaris heeft hierop geantwoord dat storting op een G-rekening geen oneigenlijk gebruik oplevert. De opdrachtgever weet namelijk niet altijd op voorhand of een werknemer danwel een zzp'er wordt ingezet. Zekerheidshalve kan de opdrachtgever daarom een deel van de factuursom op de G-rekening van de uitlener storten om zijn risico op inlenersaansprakelijkheid te beperken.

Beantwoording nadere Kamervragen inzake gebruik G-rekening

Naar aanleiding van het antwoord op bovenstaande vraag zijn nadere vragen gesteld over het storten op een G-rekening bij inhuur van zzp'ers. Op de vraag of opdrachtgevers in het vervolg alleen zzp'ers zullen inhuren via een tussenkomstbureau wordt geantwoord dat de vraag naar vrijwaring van aansprakelijkheid een andere vraag is dan die naar oneigenlijk gebruik van de G-rekening.
 
Volgens de staatssecretaris is geen sprake van oneigenlijke marktwerking omdat zowel bij rechtstreekse inhuur als bij inhuur via een tussenkomstbureau de risico's kunnen worden beperkt. Bij rechtstreekse inhuur kan dit door gebruik te maken (en naleving) van goedgekeurde modelovereenkomsten. Bij inhuur via tussenkomstbureaus kan het risico ook worden beperkt door gebruikmaking (en naleving) van goedgekeurde modelovereenkomsten door het tussenkomstbureau. Het aanvullend risico op inleners- of ketenaansprakelijkheid voor de opdrachtgever kan worden beperkt door storting op een G-rekening.

Oriëntatie naar gebruik G-rekening

Momenteel vindt een brede oriëntatie plaats op de toekomst van de G-rekening. In dit kader zal onder meer worden nagedacht over het gebruik van een G-rekening door een zzp'er. Hierop wordt door de staatssecretaris op een later moment teruggekomen. 
 
 

Bron: PwC

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting, Invordering

205

Gerelateerde artikelen