Volgens Advocaat-Generaal Niessen (hierna A-G) is het 150 kilometercriterium van de 30% regeling voor ingekomen werknemers (hierna: expats) EU-proof. De limieten in de regeling, oftewel de ‘30% van de grondslag' en het ‘150 kilometercriterium', zijn zodanig vastgesteld, dat de 30% regeling niet leidt tot een systematische en duidelijke overcompensatie.
Wat betekent dit?
De conclusie van de A-G geeft nog geen definitief uitsluitsel over de houdbaarheid van het 150 kilometercriterium voor u en uw werknemers. Het dient als advies voor de beslissing van de Hoge Raad. De conclusie geeft echter wel een uitgebreid en duidelijk advies aan de Hoge Raad voor zijn mogelijke beslissing. Deze uitspraak zal naar verwachting niet al te lang meer op zich laten wachten. PwC adviseert voor (nieuwe) werknemers, die door de toepassing van het 150 kilometercriterium niet (langer) kwalificeren als ingekomen werknemer, vooralsnog bezwaar te blijven maken en aan te haken bij de nog lopende procedure.
Achtergrond
Het 150 kilometercriterium is sinds 1 januari 2012 van toepassing voor de
30%-regeling. De Hoge Raad heeft het Europese Hof van Justitie (‘EUR HvJ') in het najaar van 2013 om een prejudiciële beslissing verzocht over de houdbaarheid van dit criterium.
Het Europese Hof is van oordeel dat het 150 kilometercriterium – op zich – niet in strijd is met het vrij verkeer van werknemers binnen de EU. Dit zou evenwel anders kunnen zijn indien de eerdergenoemde limieten in de regeling (de ‘30% van de grondslag' en het ‘150 kilometercriterium') zodanig zijn vastgesteld dat de 30% regeling systematisch aanleiding geeft tot een duidelijke overcompensatie in vergelijking met de daadwerkelijk gemaakte extraterritoriale kosten. Het EUR HvJ heeft de Hoge Raad opdracht gegeven om na te gaan of daarvan sprake is.
De A-G heeft nu de 30% regeling op mogelijke bovenmatigheid onderzocht. Uit de feitelijke uitkomsten van zijn onderzoek volgt dat (inderdaad) bepaalde groepen expats worden overgecompenseerd. Echter, uit het onderzoek blijkt ook dat van een systematische en duidelijke overcompensatie van de groep expats als geheel geen sprake is, aldus de A-G.
De A-G concludeert daarom dat het 150 kilometercriterium in stand kan blijven en het beroep in cassatie van belanghebbende daarom ongegrond moet worden verklaard. Het is nu wachten op het oordeel van de Hoge Raad.
Bron: PwC
0