Het voortbestaan van bijna meer dan de helft van de familiebedrijven in ons land komt in gevaar als de overdracht van zulke bedrijven zwaarder belast wordt. Dat zei PwC-partner Renate de Lange onlangs in De Financiële Telegraaf.
De solvabiliteit van deze bedrijven daalt in dat geval flink, zo blijkt uit onderzoek van PwC. Als de vrijstelling in schenk- en erfbelasting wordt afgeschaft komt 46 procent van de familiebedrijven in de gevarenzone, als alle bedrijfsopvolgingsregelingen worden afschaft zelfs zo'n 70 procent.
Hieronder leest u de verdere tekst van het artikel:
‘Als je puur naar de balans van de familiebedrijven kijkt, kunnen zij meestal best de belastingclaim betalen die samenhangt met bedrijfsoverdracht', zegt PwC-partner Renate de Lange. ‘Maar je moet verder kijken dan de platte cijfers. Zo'n belastingclaim moet vaak worden betaald met vrije middelen uit de onderneming. Dat gaat ten koste van andere zaken, zoals innovatie.'
En dat is schadelijk voor de bedrijven en de Nederlandse economie, vindt Jan Willem Velthuijsen, hoofdeconoom bij PwC. ‘Familiebedrijven leggen de nadruk op continuïteit van de onderneming. Zij zijn de stabiele onderstroom van de economie. Andere bedrijven hebben gemiddeld een veel kortere levensduur.'
Familiebedrijven spelen een grote rol in de Nederlandse economie. Ons land telt 260.000 familiebedrijven, die samen de helft van de beroepsbevolking aan het werk houden en meer dan de helft van het bruto nationaal product produceren.
Bedrijfsoverdracht is voor een groeiende groep ondernemers een belangrijk thema. Versobering van de regeling zal in de praktijk vaak leiden tot uitstel van overdracht naar de volgende generatie. De Lange: ‘Er zijn in ons land 72.000 directeur-grootaandeelhouders (dga) die 55 jaar of ouder zijn. In de ideale situatie hebben de eigenaren van de bedrijven ook de dagelijkse leiding. Je kunt je afvragen hoe gezond het is dat ouders tot hun negentigste aandeelhouder blijven'.
Ook een dreigende belastingclaim die bij overlijden van de dga moet worden betaald, kan volgens PwC de investeringscapaciteit van het bedrijf flink afremmen. ‘Bij iedere grote investering zal immers rekening moeten worden gehouden met het risico dat op korte termijn tevens een substantiële belastingschuld moet worden gefinancierd', aldus de onderzoekers.
Internationaal gezien loopt ons land niet uit de pas. Volgens PwC wijken de Nederlandse vrijstellingen niet veel af van die van andere West-Europese landen.
Ouders die hun familiebedrijf overdoen aan hun kinderen kunnen gebruikmaken van een aantal fiscale voordelen, waarvan een vrijstelling in de schenk- en erfbelasting de bekendste is. De acute belastingdruk bij overdracht daalt dankzij die bedrijfsopvolgingsregelingen van 40 naar 3,4 procent, berekende PwC.
Staatssecretaris Wiebes (Financiën) suggereerde vlak na zijn aantreden dat hij de fiscale voordelen bij de overdracht van familiebedrijven wilde beperken. Na een storm van kritiek trok de bewindsman zijn voorstel weer in, maar gevreesd wordt dat een volgend kabinet de plannen weer op tafel legt.
Bron: PwC
3