Om de vergroening van het Nederlandse voedselsysteem daadwerkelijk te stimuleren zouden btw-verlagingen op groenten en fruit en afschaffing van het verlaagd tarief energiebelasting glastuinbouw nodig zijn.
Dat staat in het rapport 'Tenminste houdbaar tot, bewegen naar een duurzaam voedselsysteem' van de Rijksbrede werkgroep Brede Maatschappelijke Heroverwegingen. Omdat het huidige stimuleringsbeleid niet leidt tot genoeg prikkels voor een duurzame voedselproductie pleit de werkgroep voor meer beprijzen in plaats van dwingende regelgeving. Het rapport is een oriëntatie en staat nog ver af van een beleidsvoorstel. Dat staat op de website van het vakblad Groenten & Fruit.
De werkgroep stelt onder meer voor om de opbrengst van een vleestax te gebruiken om groente en fruit goedkoper te maken. Die fiscale maatregel via een btw-verlaging kost volgens de onderzoekers € 160 miljoen per jaar.
Voor de glastuinbouw rekent de werkgroep ook met een vérgaande maatregel. Zo is een afschaffing van het verlaagd tarief energiebelasting glastuinbouw nodig, aldus het rapport. Het vrijstellen van energiebelasting draagt niet bij aan verduurzaming, stellen de onderzoekers. Daarvoor in de plaats moet een vlaktaks energiebelasting voor bedrijven komen, zo schrijft het vakblad.
Bron: GF Actueel
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen