Per 1 januari 2017 is het algemene bijtellingspercentage voor het privégebruik auto verlaagd van 25% naar 22%. Het percentage van 22% geldt alleen voor auto's die na 1 januari 2017 op kenteken zijn gezet. Voor auto's met een Datum Eerste Toelating (DET) vóór 1 januari 2017 blijft het 25%-tarief van toepassing. De Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) is van mening dat er sprake is van fiscale discriminatie. VZR is daarom een procedure hierover gestart.
Rechtbank Den Haag heeft op 5 september 2017 uitspraak gedaan in 4 zaken. Het betreft de volgende gevallen:
- bestelauto (Mercedes Vito) met een DET Van 21 januari 2009;
- bestelauto (Volkswagen Caddy) met een DET van 20 oktober 2016;
- personenauto (Opel Zafira Tourer) met een DET van 21 augustus 2015;
- personenauto (Volkswagen Touran) met een DET van 12 augustus 2016.
De Rechtbank oordeelt dat het verschil in tarief voor de bijtelling is toegestaan. Er is geen sprake van schending van het gelijkheidsbeginsel of van het recht op ongestoord genot van het eigendom. De wetgever heeft namelijk een ruime beoordelingsvrijheid. Volgens de rechtbank is de keuze van de wetgever niet van redelijke grond ontbloot. De keuze voor een verlaging van het bijtellingspercentage is mede ingegeven door het feit dat nieuwe auto's in het algemeen een lager brandstofverbruik hebben. Daarmee strookt dat het lagere bijtellingspercentage alleen geldt voor nieuwe auto's.
De belanghebbenden en de Belastingdienst hebben de rechtbank verzocht om prejudiciële vragen te stellen aan de Hoge Raad. De Rechtbank is van oordeel dat geen sprake is van een onduidelijkheid die reden geeft tot het stellen van prejudiciële vragen.
De VZR is zich nog aan het beraden over het instellen van hoger beroep of cassatie tegen de uitspraken.
Bron: Register Belastingadviseurs
3