De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs ziet geen noodzaak tot versobering van de 30%-regeling en vindt dat het ongewijzigd laten van de regeling de sterke voorkeur geniet. Dit schrijft de Orde in het commentaar op het rapport "Evaluatie 30%-regeling" dat op 13 juni 2017 aan de Tweede Kamer is aangeboden.
Indien zou worden overgegaan tot versobering van de regeling, dan geeft de Orde in overweging nader onderzoek te doen naar een versoberingsmaatregel die niet in het evaluatierapport wordt genoemd, namelijk het schrappen van alle fiscale aftrekposten voor de gebruikers van de 30%-regeling. Dit is waarschijnlijk een meer doelmatige wijziging dan de suggesties die in het evaluatierapport worden gedaan. Omdat hoog gekwalificeerde werknemers uit het buitenland een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de kwaliteit van ons onderwijs en de Nederlandse economie, zou overwogen moeten worden om het aantrekken van deze groep werknemers juist verder te stimuleren. De budgettaire opbrengst van een eventuele beperking van bepaalde onderdelen van de regeling, zou daarom juist moeten worden aangewend voor verbetering van de regeling op andere onderdelen.
 
De Orde meent verder dat voor een goede besluitvorming op een aantal punten nadere analyse gewenst is, die slechts door het Ministerie van Financiën kan worden gedaan. Het gaat hier vooral om de vraag in hoeverre gebruikers van de 30%-regeling minder gebruik (kunnen) maken van fiscale aftrekposten en publieke voorzieningen. Dienaangaande beveelt de Orde de Tweede Kamer aan hierover vragen te stellen aan de staatssecretaris.
 
Het volledige rapport is hieronder opgenomen.
 
Lees ook het thema De 30%-regeling.
 

Bron: NOB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

0

Gerelateerde artikelen