Voor het eerst in de Nederlandse rechtspraak zegt een rechter gebruik te hebben gemaakt van ChatGPT als informatiebron voor een uitspraak, meldt het AD.

Een kantonrechter in Gelderland stelde de populaire AI-chatbot een vraag en nam dat antwoord gedeeltelijk over in zijn vonnis, in een conflict tussen twee huiseigenaren. Volgens de rechtbank heeft de kantonrechter ChatGPT niet als leidraad gebruikt om tot een beslissing te komen. "Voor de uiteindelijke inhoudelijke uitkomst van de zaak heeft het dus geen enkele rol gespeeld", benadrukt een woordvoerder.

Cyberspecialisten reageren verbijsterd en ook onder rechters wordt getwijfeld of deze inzet van ChatGPT toelaatbaar en verantwoord is.

Het inzetten van ChatGPT in de rechtspraak ligt gevoelig. Bijna twee jaar na de lancering kan de chatbot nog altijd foute antwoorden op vragen geven. Ook geeft de taalcomputer telkens een ander antwoord afhankelijk van hoe je de vraag stelt en welke versie je gebruikt. En bovendien blijft OpenAI, de maker van de chatbot, behoorlijk vaag over het bronmateriaal.

Bron: AD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

742

Gerelateerde artikelen