De kantonrechter in Amsterdam heeft uitspraak gedaan in een zaak tussen een leaserijder en een verzekeraar. In een ongeval raakte de lease-auto total loss. De nieuwe auto kon niet meer van de oude en gunstigere bijtellingsregeling profiteren. In geschil is welke partij de extra bijtelling moet betalen.

Dat meldt Autoblog.nl

De gecrashte auto werd in november 2013 op naam gezet en viel onder het gunstige 0% bijtellingstarief. De nieuwe auto valt door regelwijzigingen per 1 januari 2014 in het 7% bijtellingstarief. De leaserijder werd daarom gevraagd om de rest van het 5-jarige leasecontract € 257,71 per maand aan bijtelling te betalen. Dat komt neer op een bedrag van ruim € 14.000 in totaal.

Er is dus sprake van vermogensschade. De verzekeraar van de leaserijder stelt dat hij dit niet hoeft te dekken. Bovendien heeft de wijziging in fiscale bijtelling een te ver verwijderd causaal verband met de aanrijding. De financieel gedupeerde leaserijder stelt echter dat ook deze vorm van vermogensschade vergoed moet worden.

De kantonrecht geeft de leaserijder gelijk. De verzekeraar moet nu het resterende bedrag aan bijtelling betalen en de leaserijder kan zijn resterende leasecontract bijtellingsloos uitrijden.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

0

Gerelateerde artikelen