De rechtspraak moet actief op zoek naar tegenspraak. Dialoog tussen rechtspraak en Openbaar Ministerie, advocaten, wetenschappers en media draagt bij aan begrip in de samenleving voor het werk van rechters. Dat zei rechtbankpresident Daan Keur vandaag tijdens de presentatie van de rechtbank Noord-Nederland.

 

Monopolist

Volgens Keur heeft elke monopolist, en dus ook de rechtspraak, "de neiging genoeg aan zichzelf te hebben en zich naar binnen te keren". Maar de burger neemt daar geen genoegen meer mee, constateert Keur. "Geen transparantie is geen optie." 

Motiveren

De rechtbankpresident vindt dat de rechtspraak een stap verder moet gaan dan alleen transparant zijn: zij moet actief op zoek naar tegenspraak. 
Keur ziet grofweg twee mogelijkheden daartoe. Eén mogelijkheid is het uitdagender motiveren van uitspraken. Keur: "Met als meest uitdagende vorm het toestaan van dissenting opinions bij de hoogste rechter, zoals de Hoge Raad en de Centrale Raad van Beroep". Op dit moment spreken rechters in meervoudige kamers met één mond. Bij het bekendmaken van dissenting opinions zou duidelijk worden dat rechters niet eensgezind zijn in hun oordeel. Daarmee lok je discussie uit, denkt Keur.

Tegenspraak creëren

De tweede mogelijkheid is het actief op zoek gaan naar tegensprekers. Keur denkt dan aan wetenschappers, professionele partijen en media. De president van de rechtbank Noord-Nederland pleit voor een structurele dialoog. Hij spreekt er zijn verbazing over uit dat er nauwelijks systematische aandacht is voor feedback tussen rechtspraak, advocatuur en Openbaar Ministerie – partijen die dagelijks met elkaar te maken hebben. "We hebben beelden van elkaar, vaak niet al te positief, we zijn afhankelijk van elkaar in de procesvoering, we kruisen voortdurend de degens, we wijzen naar elkaar, maar we leren veel te weinig van elkaar." 

Herziening gerechtelijke kaart

De rechtbank Noord-Nederland bestaat sinds 1 januari en is het gevolg van de Wet herziening gerechtelijke kaart. Deze wet bracht het aantal rechtbanken terug tot elf en het aantal gerechtshoven tot vier. Onderdeel van de operatie is de samensmelting van de rechtbanken Groningen, Assen en Leeuwarden tot de rechtbank Noord-Nederland. Deze rechtbank telt circa 650 medewerkers, waaronder 130 rechters.
 

Bron: de Rechtspraak

Informatiesoort: Nieuws

0