Oekraïense medewerkers bij een Nederlands bedrijf hebben geen recht op alle loonheffingskortingen. De werkgeversvereniging AWVN heeft in een artikel op een rij gezet voor welke kortingen zij wel in aanmerking komen en hoe de werkgever dat verwerkt in zijn loonadministratie.

Oekraïense vluchtelingen mogen vanaf 1 april 2022 vrij werken in Nederland zonder dat daar een tewerkstellingsvergunning voor nodig is. Wel is er een meldplicht voor werkgevers bij het UWV. Voor het aanbieden van een arbeidsovereenkomst en het uitbetalen van het salaris, gelden de regels op basis van het Nederlandse arbeidsrecht. Zo zal in ieder geval het minimumloon moeten worden betaald, inclusief 8% vakantiebijslag en moet het salaris giraal betaald worden.

Premiedeel

De loonheffingskorting bestaat uit de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Voor de vraag wie recht heeft op de korting moet onderscheid worden gemaakt in het premie- en belastingdeel. De Oekraïense werknemer is in Nederland onderworpen aan de Nederlandse sociale zekerheid waardoor hij, mits er een arbeidsovereenkomst is gesloten, in ieder geval recht heeft op het premiedeel van de korting.

Belastingdeel

Voor het belastingdeel ligt dat ingewikkelder. De Oekraïense werknemer is fiscaal geen inwoner van Nederland waardoor hij geen recht heeft op het belastingdeel van de korting. Als de Oekraïner 'fiscaal inwoner' wordt van Nederland, dan ontstaat recht op het belastingdeel van de korting. Of iemand fiscaal inwoner is hangt af van 'de duurzame band van persoonlijke aard' van de buitenlandse werknemer met ons land. Lees hiervoor het thema Buitenlandse belastingplicht in de loonbelasting en de video De fiscale woonplaats in het internationale belastingrecht (TaxVisions.nl, abonnement vereist).

Het merendeel van de Oekraïense werknemers heeft bij aankomst in Nederland aangegeven dat het verblijf in Nederland tijdelijk is. Inmiddels is echter duidelijk dat ongeveer een kwart van de Oekraïense werknemers zich permanent wil vestigen in Nederland. De kans wordt dus groter dat het fiscaal inwonerschap geldt voor een Oekraïense werknemer waardoor de werkgever zijn salarisadministratie anders moet inrichten.

Lees meer over de specifieke regels van de Belastingdienst, waaronder de toepassing van de 30%-regeling, het artikel op de website van de AWVN.

Bron: AWVN

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Salarisadministratie, Arbeidsrecht, Loonbelasting, Premieheffing

118

Gerelateerde artikelen