Wie zijn ouders financieel wil helpen moet bij een schenking al snel flinke bedragen afdragen aan de Belastingdienst. Andersom is dat niet zo: de regels voor schenken aan kinderen zijn veel soepeler. Hoewel een speciale commissie twee jaar geleden al concludeerde dat het tijd is om de schenkingsregels grondig te herzien is er sindsdien nog niets veranderd en zegt staatssecretaris Van Rij tegen RTL Nieuws dat "een herziening aan een volgend kabinet is omdat we nu demissionair zijn".
Aanleiding voor het nieuws is een actie van 'corporate antropologe' Daniëlle Braun. Zij is zelf financieel succesvol en wilde haar armlastige vader helpen door geld te schenken. Zij kwam erachter dat ouders die hun kinderen geld schenken tot 6633 euro belastingvrij mogen schenken. Maar als kinderen hun ouders geld schenken loopt de belastingteller al vanaf 2658 euro.
"Je wordt nu zo belemmerd en haast gestraft als je je ouders wil helpen", vertelt ze tegen de nieuwssite. Braun deelde haar verhaal en startte een enquête: ze kreeg honderden reacties, vol verbazing over de regels. Ze roept de wetgever en de Tweede Kamer op tot een vergaande verruiming van het recht om te schenken aan ouders.
"Het is heel raar en inconsequent dat financiële zorg wordt 'afgestraft' zoals veel steunverleners dat ervaren door wetgeving, uitkeringsregels en belastingregels. En het is eigenlijk raar en cultureel achterhaald dat ouders meer aan hun kinderen mogen schenken dan andersom", staat te lezen in haar onderzoeksverslag (pdf).
Politieke partijen van links tot rechts in de Tweede Kamer vinden dat de regels snel moeten worden veranderd, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Precieze cijfers over hoeveel kinderen er jaarlijks aan hun ouders schenken zijn er overigens niet. Het overgrote deel van de schenkingen is volgens de instanties nog altijd van ouders aan kinderen. "Dan gaat het om zeker 80 procent van de schenkingen", zegt een woordvoerder van het ministerie.
Bron: RTL Nieuws
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Schenk- en erfbelasting