In totaal denkt ruim 1 op de 5 belastingplichtigen (21 procent) dat zij geld laten liggen omdat ze de aangifte inkomstenbelasting niet op de juiste manier invullen. Dat blijkt uit een panelonderzoek van het consumentenprogramma Radar. Veel mensen geven in de open antwoorden van het onderzoek bovendien aan dat ze het jargon in de aangifte en de uitleg erbij niet begrijpen.
'Wat is jouw ervaring met de belastingaangifte', vroeg Radar aan mensen via een vragenlijst die tussen 15 en 18 maart 2024 werd ingevuld door 16.100 mensen. Bijna driekwart van de ondervraagde respondenten (74 procent) heeft in de afgelopen 3 jaar zelf aangifte gedaan, 24 procent heeft het in de afgelopen 3 jaar uitbesteed. Een enkeling zei geen aangifte te doen. Veruit de meeste respondenten deden de aangifte online. 7 procent deed het via de app, en 1 procent deed de meest recente aangifte op papier.
62 procent van de respondenten is op een of meerdere punten onzeker over de aangifte en maar liefst 45 procent geeft aan dat ze weleens verrast zijn over het bedrag dat ze terugkrijgen of juist moesten betalen. Slechts een kwart (26 procent) zegt dit niet te zijn. De rest antwoordde ‘neutraal’.
Uit het panelonderzoek blijkt ook dat minder dan de helft van de respondenten (43 procent) zegt alle fiscale voordelen, zoals aftrekposten en kortingen, te kennen. Veel mensen geven aan dat zij niet goed weten welke zorgkosten wel en niet aftrekbaar zijn. Ook rondom giften bestaat veel onduidelijkheid. Doet iemand de aangifte samen met een fiscaal partner, dan is voor sommigen ook de verdeelsleutel een onnavolgbare puzzel. Opmerkelijk is dat mensen die hun aangiften uitbesteden meer geld terugkrijgen dan als ze de aangifte zelf invullen.
Ook melden mensen dat bellen met de BelastingTelefoon veel tijd kan kosten en leidt tot tegenstrijdige informatie. Sommigen geven aan dat medewerkers het ook niet precies weten.
Daarnaast leveren de respondenten veel commentaar op de onduidelijke taal in de aangifte. “Die eeuwige onbegrijpelijke termen uit het vakjargon. Ik noem er een paar: erfpachtcanon, inkomsten eigen woning - welke inkomsten zijn dat? Anw., Wlz., heffingskorting, eigenwoningforfait", zo is de reactie van een pannellid. "Veel termen en afkortingen die de Belastingdienst gebruikt, worden uitgelegd met andere onduidelijke en vage termen”, licht iemand anders toe.
Verder komt uit de open antwoorden naar voren dat heel wat mensen stress en angst ervaren bij het invullen van de aangifte, zo laat Radar weten.
Bron: Radar
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Inkomstenbelasting