Hoe kijk je aan tegen je nominatie?
Het is natuurlijk erg leuk en eervol dat de jury mij heeft genomineerd. Niet alleen vanwege de andere genomineerden: zij zijn alle vier, stuk voor stuk, hartstikke goed! Ook ben ik buitengewoon vereerd, aangezien Leo Stevens – naar wie de prijs is vernoemd – echt een leermeester en inspirator voor mij is geweest. In de collegebanken in Rotterdam ben ik in het tweede jaar werkelijk gegrepen, nog net niet fysiek overigens, om toch vooral fiscale economie te gaan studeren. Dat advies heb ik opgevolgd en tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van. Integendeel. Wat mij vooral aansprak en nog steeds aanspreekt als ik Leo zie, is het enthousiasme waarmee hij een zaal in vervoering kan brengen. Niet met een simpele beschrijving van detailregelgeving, maar met fiscale vergezichten. Ook de maatschappelijke relevantie van het fiscale vakgebied bleek keer op keer uit zijn voordrachten, studieboeken, artikelen en rapporten. Ik noem in het bijzonder zijn fiscale beleidsnotities, die in het WFR verschenen. Ik vind het erg mooi dat deze jaarlijkse traditie in het Weekblad op hoog niveau is voorgezet.
Waarom denk je dat je genomineerd bent?
Leo Stevens deinsde niet terug om een stevig, onafhankelijk geluid te laten horen. Dat probeer ik tijdens lezingen en in mijn publicaties ook te laten horen. Mijn stelregel is dat ik alleen wat wil publiceren op het moment dat ik daadwerkelijk iets te melden heb. In alle noten die ik bijvoorbeeld schrijf voor Vakstudie Nieuws is mijn streven dat ik iets moet toevoegen aan hetgeen er al is geschreven of gezegd. Dat zorgt misschien wel voor wat (te?) lange noten, maar hopelijk weet de lezer dat te waarderen. Daarnaast probeer ik mij ook te dwingen om over een verscheidenheid van deelvakgebieden binnen de fiscaliteit wat te vinden: van inkomstenbelasting tot het internationale belastingrecht en van het formele belastingrecht tot de economische aspecten van de belastingheffing. Dat probeer ik niet alleen te doen via studieboeken, maar soms ook via een column of een blog. Uiteraard zorgt zo'n uitgesproken visie soms tot (felle) reacties. Denk bijvoorbeeld aan mijn 'Uitvergroot' over de innovatiebox die tot een wetswijziging heeft geleid. Dat ging van een technische reactie van een hoogleraar in BNB tot directe of indirecte reacties die ik kreeg die eruit bestonden dat dit slecht zou zijn voor de internationale adviespraktijk. Nonsens overigens, wat mij betreft, in beide gevallen. Wat hiervan ook zij, wellicht heeft de jury dit onafhankelijke geluid opgemerkt en mij op grond daarvan genomineerd?
Waarom moet jij winnen?
Naar aanleiding van mijn nominatie heeft Anna Gunn op onze gezamenlijke website ‘artikel 104.nl' zo'n hartstochtelijk betoog gehouden dat ik moet winnen – ik ging er bijna van blozen – dat ik slechts kan verwijzen naar haar betoog. Overigens ben ik zelf wel erg gecharmeerd van een paar publicaties van Isabella de Groot met een duidelijke, eigen mening. Mijn stem zou dus gaan naar Isabella.
Ruud de Smit is docent fiscale economie en wetenschappelijk medewerker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Stevensprijs
Op vrijdag 11 december 2015 reikt Wolters Kluwer voor de eerste maal in de geschiedenis de Stevensprijs uit. Deze jaarlijks terugkerende prijs is vernoemd naar prof. dr. L.G.M. Stevens en wordt uitgereikt aan de jonge fiscale auteur die er - tussen alle andere werkzaamheden door - in slaagt moeilijke fiscale materie op een eenvoudige en heldere manier te beschrijven. Met een reactieformulier op de Wolters Kluwer site kunnen belangstellenden hun voorkeur aangeven voor één van de genomineerden.
Lees ook de antwoorden van Madeleine Merkx, de antwoorden van Bart van der Burgt en de antwoorden van Isabella de Groot op de vragen over hun nominatie.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen