Ondernemers raken de weg kwijt en haken in sommige gevallen zelfs af door de stapeling aan "regels, wetten en programma's" als gevolg van de wensen van politieke partijen. De politiek moet daarom de uitvoerbaarheid beter in het oog houden, zegt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), het overheidsloket voor veel ondernemersregelingen.

De organisatie "trekt aan de bel" op de jaarlijkse dag van de uitvoering. "Het is tijd om minder te gaan doen en minder te willen", schrijft de organisatie in een rapport (pdf). Minder regels en regelingen zorgen er juist voor dat de RVO meer kan bereiken in het bijstaan van ondernemers, denkt algemeen directeur Abdeluheb Choho. "Maar daarvoor zijn er wel scherpe keuzes van de politiek nodig. Ook is het essentieel dat de haalbaarheid, uitvoerbaarheid en de ambitie om het simpel te houden centraal komt te staan bij politiek en beleid."

De waarschuwing van de RVO komt een jaar na de publicatie van de eerste Staat van de Uitvoering. Het is een gevoelig signaal dat de rijksdienst afgeeft, omdat de politiek de afgelopen jaren juist heeft beloofd beter op de uitvoering te letten. Een onderzoek door een commissie van de Tweede Kamer bracht er in het voorjaar van 2021 een belangrijk rapport over uit, en ook in het toeslagenschandaal wordt het vaak als probleem benoemd dat de politiek een blinde vlek heeft voor uitvoeringsorganisaties. Deze uitvoerders van de overheid worden zelfs twee keer genoemd in de inleiding van het regeerakkoord van het inmiddels gevallen kabinet-Rutte IV.

Bron: RVO

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht

211

Gerelateerde artikelen