
CDA-Kamerlid Maurits von Martels wil dat staatssecretaris Snel van Financiën onderzoekt op welke manier de fiscale aftrekbaarheid van publieke dwangsommen, gebaseerd op de Wet milieubeheer, kan worden beëindigd. De parlementariër reageert hiermee op de gezondheidssituatie rond de fabriek van Tata Steel. Het bedrijf heeft al diverse dwangsommen opgelegd gekregen voor milieuovertredingen maar die blijken niet effectief.
"Bedrijven horen zich aan de milieuregels te houden. Gebeurt dat niet, dan zijn publieke dwangsommen van de overheid een middel om hen hiertoe aan te sporen. Maar omdat een publieke dwangsom momenteel fiscaal aftrekbaar is, kan het zo zijn dat deze prikkel onvoldoende werkt" zo zegt Von Martel tegen de nieuwsrubriek EenVandaag. GroenLinks Kamerlid Tom van der Lee is een zelfde mening toegedaan. "Hogere dwangsommen blijken geen uitkomst te zijn. Bovendien zijn ze fiscaal aftrekbaar, dus uiteindelijk betaalt het bedrijf veel minder dan de dwangsom voorschrijft. Die fiscale aftrekbaarheid moet van tafel. Tata Steel is een icoon in Nederland en krijgt al jarenlang heel veel ruimte. Maar uiteindelijk weegt de werkgelegenheid en het verdienmodel zwaarder dan de gezondheid van de omwoners. Dat moet veel beter in balans."
EenVandaag betrekt ook de criminologie bij het onderwerp. "Een dwangsom is niet effectief gebleken en dat zal het ook niet worden", zo wordt criminoloog Karin van Wingerde geciteerd. Eerder verhoogde de provincie Noord-Holland het boetebedrag van 5.000 naar 25.000 euro per milieuovertreding. Tata Steel heeft inmiddels al drie keer de verhoogde boete opgelegd gekregen. Maar volgens Van Wingerde blijkt uit onderzoek dat dit soort dwangsommen weinig effect hebben op grote bedrijven als Tata Steel: "De afschrikkende werking is heel laag."
Bron: Redactie TaxLive/EenVandaag
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Vennootschapsbelasting, Milieuheffingen