Minister Blok van Wonen en de Rijksdienst heeft toch ingestemd met een overgangstermijn voor het schuiven met kapitaalverzekeringen van box 3 naar box 1. In de derde nota van wijziging op het wetsvoorstel Wet herziening fiscale behandeling eigen woning is opgenomen dat huizenbezitters tot 1 april 2013 hun kapitaalverzekering kunnen omzetten naar een KEW.

Na 31 december 2012 mogen geen nieuwe KEW's (Kapitaalverzekering Eigen Woning) meer worden afgesloten. Het einde van het KEW-regime betekent ook dat een kapitaalverzekering niet meer kan worden overgeheveld van box 3 naar box 1. In het verleden is belastingplichtigen nogal eens geadviseerd om bij het afsluiten van de kapitaalverzekering (als onderdeel van een spaar- of levenhypotheek) niet meteen vast te leggen dat het kapitaal moet worden gebruikt voor de aflossing van de eigenwoningschuld. Het voordeel was meer vrijheid: het kapitaal zou dan ook voor consumptieve doeleinden kunnen worden gebruikt.

De verzekering is dan wel in box 3 belast, maar dat had geen financiële repercussies zolang de belastingplichtige zijn vrijstelling in die box niet had opgesoupeerd. Dreigde dat wel te gebeuren - door de toename van de in de verzekering opgebouwde waarde - dan kon de verzekerde er elk moment voor kiezen zijn verzekering te laten omzetten naar een KEW, om die vervolgens voor de rest van de looptijd in box 1 te laten vallen.

Die mogelijkheid vervalt dus na 31 december met de Wet herziening fiscale behandeling eigen woning. De verzekeringsbranche werd daar enigszins door overvallen. Volgens het Verbond van Verzekeraars dreigde een strop voor 'vele duizenden woningeigenaren', want hypotheekverstrekkers hebben aan een paar weken niet genoeg om na te gaan wie van hun klanten nog voor zo'n omzetting in aanmerking zou willen komen, om te voorkomen dat ze in de toekomst elk jaar 1,2 procent belasting moeten betalen over de in de verzekering opgebouwde waarde.

De Tweede Kamerfractie van het CDA heeft de afgelopen weken voortdurend bij minister Blok aangedrongen op een overgangstermijn. In eerste instantie voelde het kabinet daar niets voor, maar bij recent overleg zei de minister dat het CDA 'een valide punt' had, 'bij nader inzien'. De overgangstermijn van drie maanden zou onderdeel van het wetsvoorstel worden. Dat is met de woensdag gepubliceerde nota van wijziging gebeurd.

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2012

1

Gerelateerde artikelen