Kim Putters, de voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), stuurde een toekomstvisie naar de informateur. "De arbeidsproductiviteit moet omhoog, dus verminder de bureaucratie", vertelt hij in een interview in het AD. Een van de belangrijkste uitgangspunten van die wens is om meer werken weer lonend te maken in het huidige fiscale stelsel. "Dat moet worden aangepakt."

Putters verwijst naar een document van 36 kantjes, getiteld 'Perspectief op brede welvaart in 2040, Bouwen aan de economie van de toekomst' (pdf), dat afgelopen donderdag is aangeboden aan informateur Ronald Plasterk. Om de brede welvaart in 2040 te vergroten komt de SER met aanbevelingen op drie domeinen: waardig werk en inkomenszekerheid, verdienvermogen en natuur en ruimte.

Ondanks de arbeidskrapte ziet Putters dat er nog mensen zijn die graag meer willen werken. "Geef iedereen die dat wil de mogelijkheid meer uren te maken. Ook moet meer werken uiteraard lonend worden", zegt hij in de krant. Werken zou volgens de SER beter moeten lonen via arbeidsvoorwaarden, een vereenvoudiging van het stelsel van inkomensondersteuning en de fiscaliteit. Voor dat laatste haalt de SER een eigen rapport uit 2021 aan (pdf), waarin wordt geconstateerd dat sprake is van een hoge marginale belastingdruk voor mensen die zich opwerken van een minimumloon naar modaal inkomen.

Als gevolg van deze druk is er sprake van een armoedeval (en ontmoediging) voor mensen aan de onderkant van de inkomensverdeling. Omdat de marginale druk hoog is, levert (meer uren) werken immers weinig extra inkomen op. De hoge gemiddelde lastendruk op arbeid leidt tot hoge loonkosten voor werkgevers, terwijl werknemers netto minder te besteden hebben. Ook wordt gewezen op hoge (vaste) lasten als oorzaak van tekortschietende besteedbare inkomens.

Bron: AD/SER

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

349

Gerelateerde artikelen