"De olie- en gaswinning van Shell in Nigeria levert aanzienlijke belastinginkomsten en heffingen voor de Nigeriaanse overheid op." Dat zegt het bedrijf naar aanleiding van een rechtszaak in Italië over beschuldigingen van grootschalige corruptie in Nigeria.
Vandaag bevestigde een woordvoerder van Shell tegenover NRC dat vier van omkoping verdachte oud-werknemers van de olie- en gasreus niet verschijnen in de rechtbank in Milaan om zich te verdedigen tegen beschuldigingen van grootschalige corruptie in Nigeria. Het betreft onder meer twee voormalig hoge bestuurders. Volgens de woordvoerder maken de oud-werknemers met hun eigen juristen hun eigen afweging om er niet te zijn.
De zaak draait om het binnenhalen van de rechten om olie te mogen pompen uit een enorm veld voor de kust van Nigeria tegen zeer gunstige voorwaarden, in ruil voor honderden miljoenen dollars aan steekpenningen. Volgens NRC zal Shell zelf ook niet in de rechtbank verschijnen. Wel zal een expert volgens de krant de fiscale voordelen die Shell kreeg verdedigen. De zegsman weerspreekt dat Shell niet naar de rechtbank gaat. "We gaan met getuigen en deskundigen", zo benadrukt hij.
Shell stuurde woensdag de Britse hoogleraar Olierecht Peter Cameron naar Milaan als getuige. Die betoogde in de rechtbank dat de betwiste Nigeriaanse oliedeal geen uitzonderlijk gunstige fiscale toezeggingen bevat voor Shell. Dat is wel één van de verdenkingen van aanklager Fabio De Pasquale. Volgens hem hoeft Shell dankzij de steekpenningen nauwelijks belasting te betalen in Nigeria over de opbrengsten van het olieveld. Een belangengroep berekende dat Nigeria door de deal 4,5 miljard dollar aan belastinginkomsten misloopt.
Het is normaal dat een bedrijf een deal sluit over gunstige belastingtarieven, zeker in een land als Nigeria waar machthebbers en regels voortdurend wisselen, betoogde Cameron in de rechtbank. Sterker nog: door de politieke instabiliteit en de moeilijke omstandigheden zou een belastingdeal de enige realistische mogelijkheid zijn voor Nigeria om een oliebedrijf te vinden dat de klus wil doen, aldus Cameron.
Vorige maand kwam Shell in opspraak omdat het toegaf geen vennootschapsbelasting in Nederland te betalen.
Bron: NRC/ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht