Slechts 6 procent van de mkb-bedrijven profiteert van de verlenging van de VPB-grens van 200.000 naar 400.000 euro. Dat antwoordt minister Hoekstra van Financiën op vragen van de Tweede Kamer naar aanleiding van de Miljoenennota.

Door de verlenging van de VPB-grens vallen een extra 22.800 VPB-plichtige bedrijven volledig onder het lage VPB-tarief. Hiervan behoren circa 21.000 bedrijven tot het mkb. Daarnaast profiteren 23.400 VPB-plichtige bedrijven, waarvan zo’n 19.000 tot het mkb behoren, van de verlenging doordat zij over een groter deel van de winst een lager VPB-tarief betalen. In totaal profiteren 40.000 mkb-bedrijven van de maatregel. Dit is slechts 6 procent van het totaal aantal belastingplichtigen voor de VPB.

Sofina-arrest

Over de gevolgen van het Sofina-arrest antwoordt de minister dat het arrest een incidentele derving heeft van € 910 miljoen voor de jaren tot en met 2021 (zie ook het bericht op TaxLive van 17 september 2020). Zonder tegenmaatregel bedraagt vanaf 2022 de structurele derving € 160 miljoen. Door de voorgestelde tegenmaatregel, waardoor de verrekening van dividendbelasting in de vennootschapsbelasting beperkt wordt, wordt vanaf 2022 de structurele derving voorkomen. De tegenmaatregel levert daarnaast een meeropbrengst op van naar schatting structureel € 20 miljoen.

BIK

Verder laat de minister weten dat de BIK, de baangerelateerde investeringskorting, is gericht op het stimuleren van investeringen, die over het algemeen zorgen voor groei en werkgelegenheid. De korting kan toegepast worden door een vermindering van de afdracht van de loonheffing, waardoor de BIK ook daar is gerelateerd aan het aantal banen binnen de onderneming.

De BIK is één van de instrumenten die het kabinet inzet om de gevolgen van de coronacrisis op de economie te beperken. Specifiek is de BIK erop gericht om investeringen van bedrijven te stimuleren en naar voren te halen tijdens de economische crisis, zodat deze zoveel mogelijk op peil blijven om banen te behouden. De BIK bereikt dit met een financiële prikkel voor werkgevers die investeren. Zo geeft de BIK op korte termijn een voordeel aan ondernemingen met personeel die investeren ongeacht of die winst maken (want de BIK werkt via een afdrachtvermindering van loonheffing).

Voor de precieze vormgeving van de BIK verwijst de minister naar de nota van wijziging op het Belastingplan 2021 die op 5 oktober naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Bron: MinFin/ Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Prinsjesdag 2020

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

1

Gerelateerde artikelen