Nederlanders die ook de Amerikaanse nationaliteit hebben, kregen van hun Nederlandse bank te horen dat hun bankrekening wordt afgesloten als ze niet vóór 1 oktober met een Amerikaans fiscaal nummer over de brug komen. Maar volgens fiscalisten is sluiting helemaal niet nodig.
Dat zeggen zij tegen de rubriek Reporter Radio van NPO Radio 1 (zondagavond, 19.30 uur). Europese banken moeten op grond van de de Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) vanaf 1 januari 2020 saldi inclusief burgerservicenummer van Amerikaanse staatsburgers doorgeven aan Washington. Europeanen met ook de Amerikaanse nationaliteit hebben niet altijd zo'n nummer. Banken dreigen deze klanten nu de deur te wijzen, uit angst voor Amerikaanse sancties.
FATCA
De Verenigde Staten hebben in 2010 de FATCA ingevoerd. De aanleiding voor deze wet was het feit dat veel Amerikanen die in het buitenland wonen niet aan hun aangifteplicht voldeden. Hierdoor liepen de VS een groot bedrag aan belastinginkomsten mis.
De FATCA vraagt van buitenlandse financiële instellingen uit te zoeken of rekeninghouders 'U.S. persons' zijn, en persoonlijke informatie en rekeninggegevens van 'U.S. persons' aan de IRS te verstrekken. Een bank die dat niet wil doen, loopt op tegen een heffing van 30% op inkomsten uit Amerikaanse bron.
Recalcitrant account holders
Amerikanen die niet aan de eisen voldoen en die vaak een dubbele nationaliteit hebben, vrezen volgend jaar hun bankrekening te verliezen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken stelt conflicterende regelgeving de banken voor een onmogelijk dilemma. "Gezien de zware sancties bij overtreding van de Amerikaanse regels valt niet uit te sluiten dat banken zich genoodzaakt zien om bankrekeningen van Amerikanen te sluiten als klanten niet beschikken over een US TIN," zegt een woordvoerder.
Maar volgens fiscalist Kees van Dijk, die zelf bij een grote bank werkte op de afdeling die zich met deze wetgeving bezighield, zegt dat het dreigement van banken nergens op is gebaseerd. "Het intergouvernementele akkoord tussen de VS en Nederland, de IGA, is zo opgezet dat als de bank te maken krijgt met recalcitrant account holders (rekeninghouders die niet meewerken), dat dan rekeningen niet gesloten hoeven te worden. Dat staat expliciet in de IGA."
Hoogleraar internationaal belastingrecht Peter Kavelaars bevestigt deze lezing. Van Dijk schreef er onlangs nog een artikel over in het Weekblad fiscaal recht.
Oproep Nederland
Staatssecretaris Snel kan zich voorstellen dat Nederlandse banken zich zorgen maken over de mogelijke gevolgen van het niet voldoen aan Amerikaanse regelgeving. Tegelijkertijd deelt hij niet de angst van de banken. Bovendien, zo vindt Snel, moeten Nederlandse banken de Europese betaalrekeningenrichtlijn volgen waardoor zij verplicht zijn om een basisbetaalrekening aan te bieden. Het enkel ontbreken van een US Social Security Number (SSN) vormt geen weigeringsgrond.
Nederland heeft in juli de lidstaten van de Europese Unie opgeroepen gezamenlijk in actie te komen tegen fiscale eisen die de Verenigde Staten stellen aan Amerikaanse staatsburgers en hun banken buiten de VS. Inmiddels heeft ook de Franse regering de handschoen opgepakt voor Fransen die ook een Amerikaans paspoort hebben. Recent zijn ook in België en het Verenigd Koninkrijk krantenartikelen verschenen over landgenoten met de Amerikaanse nationaliteit die in de problemen raken omdat zij steeds vaker hun neus stoten bij hun bank.
Bron: Reporter Radio
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht