Staatssecretaris Snel van Financiën heeft een motie van wantrouwen overleefd. Een deel van de oppositie wilde de bewindsman wegsturen vanwege de kinderopvangtoeslagaffaire, maar door de steun van de coalitie en van de oppositiepartijen GroenLinks en SGP kan hij aanblijven.
De Tweede Kamer debatteerde meer dan negen uur lang over de toeslagenaffaire. Hoewel Snel de steun houdt van de meerderheid, kreeg hij van bijna elke partij huiswerk mee. Oppositiepartij GroenLinks vindt dat het "nu niet het moment is" om de staatssecretaris naar huis te sturen en benadrukt dat de Kamer nog vaak zware debatten zal voeren over het debacle bij de Belastingdienst.
Aanleiding voor het debat, waarbij de emoties zowel op de publieke tribune als in de vergaderzaal hoog opliepen, was het rapport van een commissie onder leiding van oud-minister Piet Hein Donner. De gedupeerden die volgens de commissie-Donner recht hebben op compensatie krijgen die waarschijnlijk al voor de kerst, zei Snel. Er komt daarnaast een apart telefoonnummer bij de Belastingdienst voor gedupeerden. Ook worden er twee specialisten aangewezen die de cultuur bij de fiscus moeten verbeteren en maakt Snel werk van een snelle aanpassing van het toeslagensysteem.
Snel kreeg het zwaar in het debat toen het ging over hoe hij de Tweede Kamer heeft geïnformeerd. De staatssecretaris slaagde er niet in een deel van de oppositie te overtuigen. Zelfs de SGP, een steunpilaar voor het kabinet, overwoog de door de SP ingediende motie van wantrouwen te ondertekenen, maar zag er uiteindelijk toch vanaf. Het is nooit bedoeling geweest de Kamer "van het kastje naar de muur te sturen of verkeerd te informeren", aldus Snel. Dat het soms lang duurde, lag vooral aan het feit dat Snel alles zorgvuldig wilde checken. "Ik heb daar uw geduld op de proef gesteld, dat spijt mij."
"Ik heb steun om door te gaan, en dat doe ik ook graag", zei Snel na afloop. Hij benadrukt dat hij het debat nooit uit de weg is gegaan. "Ik wil blijven zoeken naar een oplossing. Die komt geen meter dichterbij met een soort politieke daad."
Overheid ging grens over
"De overheid heeft hier een grens opgezocht en is daaroverheen gegaan." Die woorden gebruikte Snel vanwege het handelen van de Belastingdienst in de kinderopvangtoeslagaffaire. "U is iets aangedaan", zegt Snel tegen de gedupeerde ouders die het debat op de publieke tribune volgen. Hij ging in de pauze van het debat al in gesprek met een aantal ouders. Daaruit blijkt dat "voor u het belangrijkste is dat er erkenning komt".
Aanpassen toeslagensysteem
Het Nederlandse toeslagensysteem kan sneller op de schop, zegt Snel. Hij gaf al eerder opdracht om het stelsel te laten onderzoeken, maar wil daar meer vaart achter zetten. "Het systeem moet worden aangepast, en we hoeven daarvoor niet te wachten totdat we daar alles over weten."
Bron: ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet