Spaanse regio's kennen verschillende fiscale regels. Met name op het gebied van de vermogensbelasting en schenk- en erfbelasting hebben ze de bevoegdheid om van het nationale systeem af te wijken. Twee fiscalisten, Tamara Peters van Neijenhof en Elise Klein Rot, waarschuwen Nederlanders hiervoor in een artikel over de fiscale gevolgen van een vakantiewoning in Spanje.
De twee adviseurs van BDO wijzen op de 17 autonome regio’s in Spanje waarin aanzienlijke verschillen optreden in belastingheffing. Het Spaanse belastingstelsel is zo ingericht dat deze bevoegd zijn voor bepaalde belastingen (zoals de vermogensbelasting en schenk- en erfbelasting) af te wijken van de nationale fiscale wetgeving voor wat betreft tarieven en vrijstellingen.
Wanneer een nationale regeling ongunstiger is dan de regeling van de regio waarin de vakantiewoning is gelegen, mag de niet-Spaans-ingezetene een beroep doen op deze regionale regeling, zo tippen de auteurs.
De fiscalisten wijzen in het Vermogende Particulieren Bulletin in zijn algemeenheid op de fiscale gevolgen van het aankopen en houden van een woning in Spanje door een fiscaal inwoner van Nederland. Tevens gaan zij in op de gevolgen wanneer de aankoop wordt gefinancierd met extern vermogen.
Het artikel genaamd 'EVIVA ESPAÑA: de fiscale gevolgen van een vakantiewoning in Spanje' is te lezen in de Wolters Kluwer Navigator. In een volgend artikel zullen de auteurs ingaan op de fiscale gevolgen van een vakantiewoning in Frankrijk. Eerder is een artikel over Italië verschenen.
-------------------------------
Het Vermogende Particulieren Bulletin is te bestellen in de Wolters Kluwer Shop.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws, Navigatornieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht