De speciale belastingcommissie van het Europees Parlement (EP) gaat van start. De commissie, waarin ook drie Nederlandse Europarlementariërs zitten, gaat de komende zes maanden de belastingdeals van grote multinationals met Europese landen onder de loep nemen.
Het EP heeft lang gesteggeld over de manier waarop het zou reageren op de onthullingen over de deals die in Luxemburg zijn gesloten (LuxLeaks). Na lang getouwtrek werd besloten een speciale commissie op te richten en niet het zwaardere middel van een parlementaire enquête in te zetten.
 
De opgerichte onderzoeksgroep gaat niet alleen kijken naar belastingdeals in Luxemburg, of Nederland dat ook onder vuur ligt wegens belastingconstructies met bedrijven zoals de Amerikaanse koffieketen Starbucks. Deze commissie zal ook met voorstellen komen om belastingontduiking en -ontwijking tegen te gaan.
 
Maandagavond kwam de commissie voor het eerst bijeen, in Straatsburg. Tijdens het overleg werden de eerste afspraken gemaakt over de agenda. Ook werd er (kort) gesproken over wie de leden willen horen. Maar een definitieve lijst met namen is nog niet vastgesteld.
 
De Groenen in het EP, waar ook GroenLinks toe behoort, willen onder meer minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en de oud-ministers Gerrit Zalm en Wouter Bos horen. Ook de huidige voorzitter van de Europese Commissie, de christendemocraat Jean-Claude Juncker, kan opgeroepen worden omdat hij als minister van Financiën en premier van Luxemburg verantwoordelijk was voor het gevoerde beleid.
 
De commissie staat onder leiding van de Franse christendemocraat en dus partijgenoot van Juncker Alain Lamassoure. De Nederlandse leden zijn Esther de Lange (CDA), Paul Tang (PvdA) en Cora van Nieuwenhuizen (VVD).
 
Kenners vrezen dat de commissie niet echt daadkrachtig te werk zal gaan om Juncker uit de wind te houden. Bovendien doet de Europese Commissie een eigen onderzoek naar een aantal belastingdeals. Als daaruit komt dat er niets fout is gedaan volgens de letter van de (Europese) wet, dan zal het waarschijnlijk blijven bij een morele veroordeling.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht

H&I: Actualiteiten

0

Gerelateerde artikelen