De redactie van Nieuwsuur doet onderzoek naar de nevenfuncties van met name belastinghoogleraren. In een nieuwe aflevering van een serie publicaties doet de nieuwsrubriek verslag van een aantal reacties op het onderzoek door integriteitsspecialisten, fiscale hoogleraren, advieskantoren en universiteiten. De teneur: universiteiten en wetenschappers zijn niet transparant over hun geldschieters.

De betrokken universiteiten stellen in een reactie dat van de hoogleraren vermeld is wie naast de universiteit hun werkgever is. Daarmee is volgens Nieuwsuur nog niet duidelijk dat ook het salaris voor het universitaire werk door de werkgever wordt betaald. "De universiteiten vinden, ondanks de gebrekkige of afwezige registratie van de financieringsstructuur, dat ze hebben voldaan aan de geldende transparantie-eisen", schrijft de onderzoeksredactie.

Hoogleraar integriteit Rob van Eijbergen (VU Amsterdam) is het niet eens met de zienswijze van de universiteiten. "Het risico is dat op zijn minst de schijn wordt gewekt dat de wetenschapper niet onafhankelijk is. Wat voor mij absoluut een harde eis is, dat transparant moet zijn hoe de financiering geregeld is. Alleen vermelden als nevenfunctie lijkt me niet correct."

In de publicatie wordt per universiteit een aantal nieuwe namen genoemd van fiscalisten waarbij de registratie van de financiering niet op orde zou zijn of niet zou zijn geweest:

  • Erasmusuniversiteit Amsterdam: Arnaud de Graaf (financiering Belastingdienst), Walter de Wit en Reinout Kok (financiering EY).
  • Universiteit van Tilburg: Gert-Jan van Norden (gewoon hoogleraarschap gefinancierd door KPMG) en Ronald Russo (gefinancierd door de Belastingdienst).
  • Vrije Universiteit Amsterdam: Redmar Wolf (Baker & McKenzie), Albert Bomer (Belastingdienst) en Simon Cornielje (PwC).

In de publicatie komt ook universitair belastingdocent Martijn Nouwen aan het woord. Hij werd vroeger door EY betaald als docent aan de Universiteit van Amsterdam maar doceert nu voltijds aan de Universiteit Leiden. "EY had het liefst dat ik niet met de 'linkse media' zou spreken. Maar dit verzoek heb ik naast mij neergelegd. Dit neemt overigens niet weg dat ik mij vaak niet vrij heb gevoeld om te zeggen wat ik echt vind." EY zegt desgevraagd zich niet te herkennen in het door Nouwen geschetste beeld.

Nouwen voelt zich vrijer in Leiden: "Nu wissel ik in alle vrijheid van gedachten met beleidsmakers, politici en journalisten over het aanpakken van belastingontwijking. Minder dubbele petten en meer onafhankelijke kritische belastingonderzoekers is van essentieel belang om dit soort maatschappelijke thema's aan te pakken", zegt hij tegen Nieuwsuur.

Kamerlid Pieter Omtzigt heeft aan minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs een overzicht gevraagd van overheidsorganisaties die hoogleraren sponsoren. Kamerlid Jasper van Dijk (SP) gaat minister Dijkgraaf vragen hoe ondoorzichtige financiering van hoogleraren kan worden voorkomen.

Bron: Nieuwsuur/NOS

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

25

Gerelateerde artikelen