Het lijkt erop dat er sneller dan gepland antwoord komt op de vraag of de bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF) in de Successiewet in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. Rechtbank Arnhem heeft eind januari uitspraak gedaan in vier van de geselecteerde zaken waarmee een proefprocedure is gestart. Zonder hoger beroep zal de kwestie nu worden voorgelegd middels sprongcassatie aan de Hoge Raad. Dan wordt duidelijk of de vrijstelling van erfbelasting voor ondernemingsvermogen wellicht ook moet gelden voor privévermogen.

In tegenstelling tot de uitspraak van Rechtbank Breda van 13 juli 2012 - wat uiteindelijk de aanleiding was van de regeling voor massaal bezwaar -  komt Rechtbank Arnhem tot de conclusie dat de BOF niet in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. Dat laat BDO weten die twee van de geselecteerde proefprocedures voert. De uitspraken van de Rechtbank zijn nog niet gepubliceerd. BDO meldt al wel dat met het Ministerie van Financiën is afgesproken dat nu rechtstreeks sprongcassatie bij de Hoge Raad wordt aangetekend. Waarschijnlijk volgt het eindoordeel in deze kwestie nog dit jaar.

Gelijkheidsbeginsel niet geschonden

Dat bevestigen ook  mr.dr. Arnaud Booij (partner bij Spigt Litigators) en hoogleraar notarieel recht prof. dr. Hans Stubbé  (partner bij FBN Juristen). Beiden voeren namens belanghebbenden drie van de geselecteerde procedures.  Twee daarvan zijn eveneens door Rechtbank Arnhem behandeld met eenzelfde conclusie dat het gelijkheidsbeginsel niet is geschonden.

Opnieuw procedure voor Rechtbank Breda

Opvallend is dat de derde proefprocedure die Booij en Stubbé voeren binnenkort zal plaatsvinden voor Rechtbank Breda. Omdat het deze Rechtbank was wiens uitspraak over de BOF zoveel stof heeft doen opwaaien, verwachten beide heren dat Rechtbank Breda "nog eens kritisch naar deze problematiek zal kijken." In tegenstelling tot de uitspraken van Rechtbank Arnhem, die zonder een zitting hebben plaatsgevonden, zal deze proefprocedure met zitting plaatsvinden. Afgesproken is dat in alle proefprocedures sprongcassatie zal worden ingesteld, zo benadrukken Booij en Stubbé.

Aanslagen erfbelasting

Mocht de Hoge Raad uiteindelijk beslissen dat de BOF niet in strijd is met het gelijkheidsbeginsel dan worden de als massaal bezwaar aangewezen bezwaren gezamenlijk afgewezen. Dit gebeurt dan door een collectieve uitspraak door de inspecteur, die gepubliceerd wordt in onder andere de Staatscourant.

In principe staat er tegen een collectieve uitspraak geen beroep open, maar als iemand het hier niet mee eens is kan hij binnen een redelijke termijn bij zijn "eigen" inspecteur alsnog een individuele uitspraak op bezwaar aanvragen. In dat geval kan namelijk wel beroep worden ingesteld bij de Rechtbank.

Mocht de Hoge Raad de Belastingdienst niet in het gelijk stellen dan worden de aanslagen erf-of schenkbelasting herzien, ook die van de belastingplichtigen die geen bezwaar hebben ingediend. Voorwaarde is wel dat de aanslag op 23 oktober 2012 nog niet onherroepelijk vaststond.

Bezwaar aan te bevelen

Booij en Stubbé: "In dit verband is interessant de vraag of diegenen die geen bezwaar hebben gemaakt op basis van de toezegging van de Staatssecretaris en wel worden gecompenseerd als de Hoge Raad belanghebbende gelijk geeft , nog wel een mogelijkheid hebben om individueel in beroep te gaan als de Hoge Raad  oordeelt dat geen sprake is van schending van het gelijkheidsbeginsel."

Voor diegenen die de mogelijkheid open willen houden om door te procederen, lijkt het verstandig om wel bezwaar te maken, aldus Booij en Stubbé.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Schenk- en erfbelasting

2

Gerelateerde artikelen