Het mkb heeft slechte toegang tot de kapitaalmarkt waardoor het des te belangrijker wordt om het vermogen in het bedrijf veilig te stellen voor continuïteit, investeringen voor innovatie en de oude dag van de ondernemer. Een doelmatigere inzet van fiscale instrumenten zoals de BOR en de doorschuifregeling is daarbij hard nodig. Dat stelt de SRA, de netwerkorganisatie van 375 zelfstandige accountantskantoren.
De SRA pleit voor de volgende aanpassingen in de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de doorschuifregelingen in de inkomstenbelasting (DSR):
- Meer flexibiliteit voor de onderneming na gebruikmaken van de BOR: na overdracht moet de ondernemer de onderneming lange tijd nagenoeg ongewijzigd voortzetten. Past de ondernemer zich aan de veranderende economische omstandigheden dan loopt hij het risico dat de BOR wordt teruggedraaid.
- In verband met de financierbaarheid is een hogere 100%-vrijstelling dan nu nodig en een lagere restvrijstelling met een aanvullende renteloze betalingsregeling.
- Breidt de BOR uit, zodat ook niet-familieleden er gebruik van kunnen maken. Dan is er altijd de beste keuze voor opvolging.
- Bij faillissement van een onderneming wordt de BOR teruggedraaid en moet er alsnog met de Belastingdienst worden afgerekend. Dat moet worden afgeschaft.
- Schaf de dienstbetrekkingseis van de DSR van minimaal 36 maanden voorafgaand aan de schenking van de onderneming af.
- De DSR waarvan een ondernemer bij bedrijfsoverdracht van bijvoorbeeld een eenmanszaak, bv of vof gebruik kan maken, moet ook van toepassing zijn op ‘schenkingen onderlangs’. De DSR geldt ook voor overdracht buiten de familiesfeer.
Edwin de Witte, bestuurslid van SRA, onderschrijft overigens de inspanning van het kabinet om oneigenlijk gebruik van de BOR tegen te gaan. "Het kabinet vindt bijvoorbeeld dat aan een derde verhuurde onroerende zaken beleggings- en geen ondernemingsvermogen vormt, waarop de BOR dan niet van toepassing is. Daar zijn we het mee eens. Dat geldt ook voor de BOR-carrousel, waarbij voor dezelfde onderneming tussen dezelfde personen meerdere malen gebruik wordt gemaakt van de BOR. Daar is de BOR niet voor bedoeld.”
De uitgebreide standpuntenbepaling van de SRA over de fiscale positie van de dga staat op de website van de belangenorganisatie. Lees ook de thema's Doorschuiffaciliteiten en De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in de Successiewet.
Bron: SRA
Informatiesoort: Nieuws