De OESO heeft een tussenrapportage gepubliceerd over fiscale transparantie en mogelijke maatregelen tegen belastingontwijking door multinationals. Uit de tussenrapportage blijkt dat de OESO- en G20-lidstaten grote voortgang hebben geboekt in het Base Erosion & Profit Shifting-project.
Nederland ondersteunt dit project en doet mee in de internationale samenwerking tegen belastingontwijking.
Volgens de rapportage wordt de fiscale informatie-uitwisseling verbeterd en zijn stappen gezet in de vorm van maatregelen tegen belastingontwijking. De OESO presenteerde de tussenrapportage in het kader van het tweejarige Base Erosion and Profit Shifting-project. In dit project werken de OESO en de G20 aan 15 actiepunten tegen de mogelijkheden voor internationaal opererende ondernemingen om hun belastingdruk te verlagen op een wijze die ingaat tegen de bedoeling van de regelgeving.
Vandaag lichtte Staatssecretaris van Financiën Wiebes de leden van de Eerste en Tweede Kamer per brief in over de laatste ontwikkelingen. Wiebes benadrukt dat internationale belastingontduiking en -ontwijking alleen met internationale samenwerking kan worden opgelost. "Internationaal opererende bedrijven en andere investeerders maken vooral gebruik van verschillen tussen nationale belastingregels." Eenzijdige maatregelen heffen verschillen niet effectief op, maar vergroten ze juist. "Nederland zet daarom actief in op internationale samenwerking om dit probleem om te lossen," licht Wiebes toe. Nederland kiest hiervoor drie invalshoeken.
Voortzetting BEPS-project
Het eerste front is de internationale samenwerking in het BEPS-project. Naar verwachting is het BEPS-project in najaar 2015 afgerond en dan pas kunnen alle OESO-aanbevelingen in samenhang worden bezien.
Voorhoede verbetering fiscale gegevensuitwisseling
In de tweede plaats doet Nederland mee in de kopgroep van landen die fiscale transparantie en gegevensuitwisseling willen verbeteren. Zo helpen landen elkaar om hun grondslag te beschermen. Nederland heeft met de OESO, de EU en de G20-landen bijgedragen aan de ontwikkeling van een nieuwe mondiale standaard voor automatische gegevensuitwisseling van financiële gegevens, de zogenoemde Common Reporting Standard.
Nederland gaat met meer dan vijfenveertig andere landen in de kopgroep van Early Adopters de nieuwe mondiale standaard als eerste toepassen. Nederland ondertekent daartoe een overeenkomst op het Global Forum on Transparency & Exchange of Information op 29 oktober aanstaande.
Het internationale streven is om met zo veel mogelijk landen samen te werken, zodat er op korte termijn een echt mondiaal systeem ontstaat waarbij er geen ruimte meer is voor zwart sparen en het stallen van buitenlands vermogen buiten het zicht van belastingdiensten.
Vernieuwing Nederlands verdragennetwerk
Tot slot is Nederland actief met de vernieuwing van de fiscale verdragsrelaties. "Momenteel herzien we met onze verdragspartners meer dan een kwart van ons verdragennetwerk. Hierbij wordt de gelegenheid aangegrepen om verdragsmisbruik tegen te gaan", aldus Wiebes. Het werk van de OESO op het gebied van treaty shopping is daarbij een belangrijke inspiratiebron. Gefaseerd houdt het Ministerie van Financiën verdragen tegen het licht en neemt maatregelen om misbruik te voorkomen. Dit was al neergelegd in de Notitie Fiscaal Verdragsbeleid 2011.
Nederland is vorig jaar begonnen met de herziening van de verdragsrelaties met drieëntwintig ontwikkelingslanden. Intussen wordt ook met andere landen gesproken binnen het reguliere (her)onderhandelingsprogramma.
Bron: Ministerie van Financiën