De regering is blij dat er geen regels zijn overtreden bij de belastingafspraken met Starbucks. "Deze uitspraak betekent dat de Belastingdienst Starbucks niet beter of anders heeft behandeld dan andere bedrijven", reageert staatssecretaris van Financiën Menno Snel op het oordeel van het Gerecht van de EU dat geen sprake was van ongeoorloofde staatssteun. Brussel vecht het vonnis nog niet aan.

Nederland en Starbucks waren in beroep gegaan tegen het besluit van de Europese Commissie dat ruim 25 miljoen euro moest worden teruggevorderd bij de koffieketen. Volgens Snel baseerde de commissie zich op een "niet-bestaand EU-zakelijkheidsbeginsel", terwijl het oordeel volgens hem had moeten worden vastgesteld op basis van Nederlands recht.

"Het lijkt er op dat het Gerecht Nederland op dit punt geen gelijk heeft gegeven, maar oordeelt toch dat er geen sprake is van staatssteun, omdat in de ruling een zakelijke prijs is overeengekomen waardoor Starbucks niet anders behandeld wordt dan vergelijkbare bedrijven", aldus Snel.

Starbucks verwelkomt de uitspraak. "Het oordeel maakt duidelijk dat belastingafspraken die Starbucks met de Nederlandse overheid maakte geen bevoordeelde behandeling inhielden. Starbucks betaalt al zijn belastingen, waar ze ook verschuldigd zijn", aldus een officiële reactie.

Volgens Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) toont de uitspraak aan dat "de huidige EU-regels onvoldoende zijn om oneerlijke belastingregels aan te pakken". Hij kondigt aan de nieuwe EU-commissarissen te vragen dit snel op te pakken.

Ook Oxfam Novib reageert kritisch. De uitspraak maakt volgens de organisatie duidelijk dat de EU "veel fundamenteler te werk moet gaan om belastingontwijking door bedrijven een halt toe te roepen. Want als grote bedrijven geen of te weinig belasting betalen, is er minder geld beschikbaar om te investeren in onderwijs of gezondheidszorg".

Starbucks genoot volgens EU-mededingingscommissaris Margrethe Vestager tussen 2008 en 2014 miljoenen aan ongeoorloofde belastingvoordelen als gevolg van de zogeheten ruling. Door een constructie met het intellectuele eigendomsrecht in het buitenland werden de vergoedingen voor het branden van koffiebonen in Nederland niet belast. Dit geschuif met winsten komt neer op een kunstmatige en illegale verlaging van de belasting, aldus Vestager. De Europese Commissie is er echter niet in geslaagd te bewijzen dat er sprake was van een voordeel ten gunste van Starbucks, zeggen de rechters in Luxemburg.

Nog niet in beroep

De Europese Commissie gaat vooralsnog niet in beroep in de belastingzaak rond Starbucks. EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) gaat het vonnis "zorgvuldig bestuderen" voordat een besluit wordt genomen over mogelijke volgende stappen.

"Alle bedrijven, groot en klein, moeten hun eerlijke aandeel aan belasting betalen", aldus Vestager. Daarvoor zijn onder meer "wetswijzigingen en andere bedrijfsfilosofieën" nodig, zegt ze in een reactie. De commissie zal blijven kijken of "agressieve belastingplanning’’ in lidstaten neerkomt op illegale staatssteun. Volgens haar is in het tegengaan hiervan al veel vooruitgang geboekt.

Belastingvoordelen voor multinationals die concurrenten niet krijgen schaadt de eerlijke concurrentie in de EU, herhaalt Vestager. Zij wijst erop dat het vonnis bevestigt dat EU-landen in hun belastingbeleid de Europese regels, ook rond staatssteun, moeten respecteren.

Het Gerecht heeft naast het arrest een uitgebreid persbericht gepubliceerd in de Nederlandse taal naar aanleiding van de zaak.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Vennootschapsbelasting

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

8

Gerelateerde artikelen