De Belastingdienst is al jaren bezig om inkomen en vermogen in het buitenland op te sporen. En dat lukt steeds beter, blijkt uit een blog van Van Krieken, programmamanager verhuld vermogen van de Belastingdienst. De vooringevulde belastingaangifte inkomstenbelasting bevat inmiddels informatie over buitenlandse rekeningen.
De Belastingdienst heeft al meer dan € 4 miljard aan belastinggeld opgehaald over niet aangegeven inkomen en vermogen. Vanuit ruim 100 landen ontvangt de Belastingdienst met Common Reporting Standard (CRS) financiële gegevens over personen en bedrijven met financiële producten in het buitenland. Deze informatie is volgens Van Krieken terug te zien in de vooringevulde belastingaangifte.
Informatie over financiële producten staat nu bij 620.000 personen vooraf ingevuld op de belastingaangifte. Dat is een sterke stijging ten opzichte van vorig jaar: toen waren het er nog 420.000. In 2015 ging het om 100.000 personen. Data-analisten van de Belastingdienst zoeken in deze gegevens naar mogelijke verhullers van vermogen.
Complexere vorm van belastingontduiking
Van Krieken ziet steeds complexere vormen van belastingontduiking. Topfiscalisten en data-analisten binnen de Belastingdienst worden hiervoor ingezet. De analisten zoeken in enorme hoeveelheden data naar sporen van verborgen vermogen. De fiscalisten volgen de geldstromen waarbij steeds meer gebruik wordt gemaakt van internationale gegevens.
De blog staat op de website van de Belastingdienst.
Bron: Avanzer Nieuws
Informatiesoort: Nieuws