De crisismaatregelen van de afgelopen jaren, ondoordachte, opportunistische en te snel doorgevoerde wetgeving en een politiek versplinterd klimaat. Stuk voor stuk elementen die de geloofwaardigheid van de huidige belastingheffing fors hebben aangetast. Belastingplichtigen zijn het vertrouwen kwijt. In zijn nieuwe boek 'Geloofwaardig belasting heffen' breekt emeritus hoogleraar Leo Stevens daarom samen met Arjan Lejour van het Centraal Planbureau een lans voor herstel van een geloofwaardig belastingstelsel en dragen zij concrete suggesties aan voor een eerlijke, efficiënte, effectieve en eenvoudige belastingheffing.

Samenwerking

Voor het nieuwe boek 'Geloofwaardig belasting heffen' – dat op dinsdag 13 september zal worden gelanceerd door het RB – heeft Stevens bewust de samenwerking opgezocht met Lejour om zo een brug te slaan tussen economie en fiscaliteit. De emeritus hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en kroonlid van de SER, wilde gezamenlijk met Lejour onderzoeken of dat wat op bestuursniveau wordt bedacht ook in de praktijk uitvoerbaar is. Bovendien moest een beter evenwicht worden gevonden tussen de budgettaire en de instrumentele functie van de belastingheffing. Onevenwichtigheid schaadt de geloofwaardigheid van de belastingheffing. 

Het is niet verwonderlijk dat het RB het nieuwe boek van Stevens en Lejour lanceert, gezien de jarenlange band van Stevens met deze beroepsorganisatie voor belastingadviseurs in het MKB. Dit samenwerkingsverband komt voort uit zijn passie voor ondernemers in het MKB dat de "kurk is waar onze nationale economie op drijft". Dit boek is er dan ook mede op gericht onnodige knelpunten voor mkb-ondernemers op te lossen.

Gemiste kans

Directe aanleiding voor het boek was voor  Stevens het gebleken onvermogen van de politiek om te komen tot de zo dringend gewenste belastinghervorming. Hij spreekt van "een jammerlijk gemiste kans met als enig en onbevredigend resultaat een lastenverlichting van € 5 miljard. Door politiek geharrewar van partijen die eigen gewin prefereren boven samenwerking en overeenstemming, is de beoogde belastinghervorming enkel en alleen electoraal aangewend. Thans is het tijd dat vastgeroeste taboedossiers worden losgewrikt. Het beleid voor wonen, pensioen, ecologie, arbeidsmarkt en innovatie en diverse andere beleidsvraagstukken vragen direct of indirect om ondersteunend fiscaal beleid."

Stevens vervolgt: "Op diverse punten is fiscaal herstelbeleid dringend nodig en haalbaar. Denk aan pensioenen in eigen beheer, het afzwakken van spanningen tussen ondernemen en beleggen, het stroomlijnen van ondernemersfaciliteiten en het herstellen van een globaal evenwicht met rechtsvormneutrale belastingheffing. Suggesties voor aanpassing passeren in het boek de revue."

Geschonden geloofwaardigheid

"De geloofwaardigheid van ons huidig belastingstelsel is door de jaren heen geschonden", aldus Stevens. "Ondoordachte, nogal opportunistische aanpassingen hebben de geloofwaardigheid van onze belastingheffing op cruciale punten ernstig ondergraven. Ook de kredietcrisis heeft hieraan geen goed gedaan. De tijdelijk ingevoerde crisisheffing om het begrotingstekort terug te dringen, het inmiddels inkomensafhankelijke karakter van de algemene heffingskorting en de arbeidskorting, het afbreken van de zogeheten ‘aanrechtsubsidie' en de vermogensrendementsheffing die bij lange na niet meer voldoet aan de eis dat de rendementsfictie van 4% globaal gelijk is aan wat men daadwerkelijk aan rendement behaalt. Dit zijn allemaal fiscale maatregelen die zozeer op gespannen voet staan met rechtvaardige belastingheffing, dat deze stuk voor stuk afbreuk doen aan de geloofwaardigheid van de wetgeving. 

Waardevolle suggesties

De auteurs willen zich niet enkel focussen op het geloofwaardigheidstekort. Het boek – dat bestemd is voor iedereen die geïnteresseerd is in fiscaal beleid – staat daarom vol van weloverwogen en goeddoordachte suggesties voor een eerlijker en beter functionerend belastingstelsel, dat meebeweegt met de maatschappelijke dynamiek. Uitgaande van het gewenste evenwicht tussen de budgettaire en de instrumentele functie van de belastingheffing, dragen Stevens en Lejour oplossingen aan voor concrete knelpunten en voor taboedossiers, zoals het eigenwoningdossier, de leefvormneutrale belastingheffing en de noodzaak tot harmonisatie van de vennootschapsbelasting. Ook wordt aandacht besteed aan de (on)wenselijkheid van het overhevelen van heffingsruimte van het Rijk naar de gemeenten en de uitdagingen die de circulaire economie met zich meebrengt voor de toekomstige vormgeving van ons belastingstelsel.

Belastingheffing 4xE

Hoe te komen tot een eerlijke, efficiënte, effectieve en eenvoudige belastingheffing? Dat is de rode draad van het boek. De auteurs hopen dat het boek niet alleen zal fungeren als een katalysator voor iedereen die zijn fiscale denkbeelden wenst aan te scherpen, maar dat het ook een voedingsbodem zal zijn voor een constructief debat over een noodzakelijke en haalbare belastingherziening.

 

Tijdens het RB Jongerencongres op 24 november 2016 staat ‘Geloofwaardig belasting heffen' centraal. Stevens is de keynote spreker op het congres.
 

Bron: Redacteur Marit Muller

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

9

Gerelateerde artikelen