De door het kabinet voorgestelde maatregelen voor lastenverlichting voor huishoudens gaan te laat in. Dat vindt de supermarktenkoepel CBL die pleit voor maatregelen die sneller ingevoerd kunnen worden. "Verlaag bijvoorbeeld de btw op voedsel van 9 naar 3 procent, dat merken mensen meteen aan de kassa", stelt CBL-directeur Marc Jansen voor.

Verder zorgen de maatregelen die het kabinet voorstelt weliswaar voor verlichting bij consumenten, maar gaan de lasten van ondernemers sterk omhoog. "Dat zal ook worden doorberekend en dan is een deel van het voordeel weer weg", legt Jansen uit. Hij pleit ervoor dat het kabinet ook richting bedrijven aan lastenverlichting doet door bijvoorbeeld de kosten van arbeid te verlagen.

Jansen wijst er verder op dat de prijzen zullen blijven stijgen de komende maanden. Zo zijn voedselproducenten nu ook meer kwijt aan verpakkingsmaterialen en kon onlinesupermarkt Picnic door tekorten aan CO2 al minder diepvriesproducten leveren. "Er zijn allemaal effecten die nu pas de prijzen gaan beïnvloeden."

"Misschien moeten we de aanpak van andere problemen even in de koelkast zetten", oppert de CBL-directeur dan ook. "Allerlei klimaatmaatregelen en stikstofmaatregelen zetten alleen maar meer druk op de voedselprijzen. We moeten nu eerst met zijn allen de schouders eronder zetten om de koopkracht op peil te houden."

Het argument dat de supermarkten het juist tijdens de coronapandemie goed hebben gedaan en dus nu wel wat kunnen inleveren, is volgens Jansen niet juist. "Supermarkten draaiden inderdaad hogere omzetten, maar daar stonden ook veel kosten tegenover voor bijvoorbeeld extra personeel, beveiligers, extra hygiëne en duurder transport."

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

5

Gerelateerde artikelen