In de vorige week gepubliceerde Pandora Papers ontbreekt een aantal bekende namen waaronder sommige van de rijkste Amerikanen, zoals Bill Gates, Elon Musk, Warren Buffett en de rijkste man ter wereld Jeff Bezos. Maar dat komt wellicht doordat "de superrijken in de VS zo weinig belasting betalen dat een belastingparadijs voor hen geen meerwaarde heeft". Het Amerikaanse politieke blog Scheerpost stelde een bloemlezing samen van de scherpste reacties op de papers.
Directeur Alex Cobham van het Amerikaanse Tax Justice Network vindt dat een enge kijk op de personen die belasting ontwijken de aandacht afleidt van de instellingen en landen die deze ontwijking mogelijk hebben gemaakt. "De VS staan bovenaan de lijst van landen die transparantie zoveel mogelijk tegenhouden … en Groot-Brittannië staat aan het hoofd van het grootste netwerk van belastingparadijzen ter wereld."
Cobham spreekt schande over de individuele belastingontwijkers waarover smeuïge verhalen verschijnen in de media maar volgens hem mag er één cruciaal feit niet uit het oog worden verloren: maar weinigen van hen hebben meegewerkt aan de omvorming van het wereldwijde belastingsysteem in een geldautomaat voor de superrijken. "Die eer is voor financiële professionals en hun ondernemingen die dit mogelijk hebben gemaakt — de banken, de advocaten en belastingadviseurs — en de landen die hen ter wille zijn."
Uit de Pandora Papers blijkt dat belastingparadijzen overheden over de hele wereld elk jaar 427 miljard dollar kost. "Dit is waar de lonen zitten van het zorgpersoneel of alle extra leraren die we nodig hebben", meent Susana Ruiz, hoofd belastingzaken van Oxfam. "Telkens wanneer een politicus of een bedrijfsleider beweert geen geld te hebben voor klimaatgerelateerde maatregelen, voor meer en betere banen, voor een eerlijk herstel na de crisis of voor meer ontwikkelingshulp, weten ze nu waar ze die kunnen vinden."
Net als bij de Panama Papers in 2016 biedt het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) met de Pandora Papers een beter zicht op de werking van de 'schaduweconomie', waar wereldleiders, beroemdheden en zakenmagnaten gebruik van maken om "hun miljarden dollars weg te sluizen en aan het zicht van de fiscus te onttrekken". Oxfam roept in het artikel de wereldleiders op om zo snel mogelijk een einde te maken aan deze 'tax havens' door onder meer het minimumtarief voor multinationals op te trekken naar 25 procent (in plaats van de onlangs in OESO-verband afgesproken 15 procent).
Bron: Scheerpost
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht