Om te zorgen dat de Surinaamse belastingdienst meer geld binnen krijgt, wil president Chan Santokhi een beroep op specialisten uit Nederland. Volgen hem is die hulp zeer welkom omdat lang niet alle belastingplichtigen hun verschuldigde aandeel afdragen. Dat zei Santokhi zondagmiddag tijdens een radio-interview op ABC.

Santokhi legde in het ruim twee uur durend gesprek nog eens uit hoe het is gekomen dat Suriname in grote financiële problemen zit en bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moest aankloppen. Na de regeringsoverdracht door Desi Bouterse bleek de nagelaten schuld geen 80 maar 180 procent te zijn van het bruto nationaal product, aldus de huidige president. Dat komt neer op ongeveer 4 miljard dollar (3,3 miljard euro).

Een van de gevolgen van die situatie is dat de Surinaamse dollar steeds minder waard wordt en de prijzen in de winkels blijven stijgen. Om de bevolking tegemoet te komen, krijgen mensen met lage inkomens rond 9 juni een financiële ‘’injectie’’, beloofde Santokhi.

Op de vraag of Santokhi na de overdracht afspraken heeft gemaakt met Bouterse over eventuele verlening van gratie of de mogelijkheid Suriname te verlaten, was zijn antwoord: ‘’Over 8 december is nooit gesproken. Ik heb er niet over gesproken. Laat dat duidelijk zijn. De zaak is bij de rechter, als regering volgen we de zaak. Wij bemoeien ons niet met aangelegenheden die bij de rechterlijke macht liggen. Wij wachten af wat de rechter uiteindelijk aan ons als regering vraagt’’.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

4

Gerelateerde artikelen