Landen die jarenlang een hoge belastingdruk kenden voor bedrijven gebruiken belastinghervormingen om hun tarieven voor de winstbelasting te verlagen. Argentinië, Frankrijk, Letland en de Verenigde Staten zijn hier recente voorbeelden van. Het valt in een al langer durende trend van belastingverlagingen voor het bedrijfsleven binnen de OESO-zone. Dat meldt het rapport 'Tax Policy Reforms 2018' van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) die dit jaar ook Argentinë, Indonesië and Zuid-Afrika als niet-leden meenam in het onderzoek.

Landen verlagen hun tarieven in de verwachting dat ze aantrekkelijker worden voor binnenlandse en buitenlandse investeringen en omdat ze de consumptie en arbeidsmarkt willen stimuleren. De onderzoekers zien binnen de OESO-zone een drastische verlaging van het tarief van 32,5 procent in 2000 naar 23,9 procent in 2018. Juist landen met achterstallig onderhoud in hun belastingsystemen hebben hervormingen aangegrepen om de winstbelasting aan te pakken. Een andere opvallende constatering is dat veel landen kiezen voor een gemiddeld tarief. Belastingconcurrentie lijkt tijdelijk van de baan.

Het onderzoeksrapport beschrijft een andere, recentere trend: de verlaging van de belasting op lagere en middeninkomens met als doel om de arbeidsparticipatie te stimuleren en de progressie in de belastingtarieven te vergroten.

Op het btw-front is het rustig. In bijna alle OESO-landen stabiliseren de tarieven en proberen overheden de btw-inkomsten te vergroten door anti-fraudemaatregelen in te voeren.

Een samenvatting van het rapport is in het Engels beschikbaar.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht

Carrousel: Carrousel

5

Gerelateerde artikelen