Een man ontvangt te veel pensioen en moet wat hij te veel ontving, terugbetalen. Volgens de rechtbank vormt de terugbetaling geen negatief loon omdat de terugbetaling plaatsvindt via verrekening.

De zaak (Rechtbank Zeeland-West-Brabant 30 oktober 2018, ECLI:NL:RBZWB:2018:6404) verloopt als volgt. Een man ontvangt vanaf maart 2011 maandelijks een pensioenuitkering van het pensioenfonds. Op 22 januari 2013 ontvangt de man een brief van het pensioenfonds waaruit blijkt dat hij te hoge pensioenuitkeringen heeft ontvangen tot een totaalbedrag van € 31.014. Er worden afspraken gemaakt over de terugbetaling.

Een van de afspraken houdt in dat er in de periode 1 september 2014 tot 1 januari 2018 een maandelijkse inhouding van bruto € 775,37 op het pensioen plaatsvindt. Het te veel ontvangen pensioen wordt zo met het nog te ontvangen pensioen verrekend. Bij de aangifte inkomstenbelasting voert de man het terugbetaalde pensioen op als negatief loon. De inspecteur weigert de aftrek.

Volgens de rechtbank zijn de verrekende bedragen in mindering gebracht op het belastbare loon, zodat er bij de vaststelling van het belastbaar inkomen al rekening mee gehouden is. Indien daarnaast, zoals de man wenst, nog een bedrag als negatief loon in aanmerking genomen zou worden, zou ten onrechte dubbele aftrek van het negatieve loon plaatsvinden. De rechtbank verwerpt het standpunt van de man.

Belang voor de praktijk

Het is voor alle betrokkenen bijzonder vervelend als een pensioenfonds een deel van het uitgekeerde pensioen moet terugvorderen. Zeker als de oorzaak ligt in een administratieve fout die voor de gepensioneerde niet kenbaar was. Onlangs werd bekend dat het ABP door een administratieve fout te veel pensioen uitkeerde. Het betreft zo’n 700 gepensioneerden. Dat signaal is door de politiek opgepakt. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft op 6 maart jl. een motie ingediend. Hij verzoekt de regering om binnen een halfjaar een voorstel uit te werken waardoor deelnemers rechtszekerheid kunnen krijgen van hun pensioenfonds over aanspraken en uitgekeerde pensioenbedragen. Als dat nodig is, verzoekt hij de regering daarvoor een wetswijziging voor te stellen. De motie is op 12 maart door de Tweede Kamer aangenomen.

Bron: Fiscaal Juridisch Adviesbureau Nationale Nederlanden

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Pensioenen, Loonbelasting

19

Gerelateerde artikelen