Vrijgestelde beleggers zoals pensioenfondsen kunnen vanaf volgend jaar de door fiscale beleggingsinstellingen ingehouden dividendbelasting in zijn geheel terugvorderen bij de Belastingdienst. Daar tegenover staat dat de fiscale beleggingsinstelling (fbi) in het kader van die dividendbelasting minder afdrachtvermindering zal kunnen claimen.

Dat voorstel staat in de eerste nota van wijziging van het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2013. Het betreft een aanpassing die moet voorkomen dat de Belastingdienst buitenlandse bronheffing vergoedt aan beleggers, terwijl daar geen Nederlandse heffing tegenover staat. Volgens de staatssecretaris hebben 'recent de Belastingdienst signalen bereikt' dat 'hierop in de praktijk ingespeeld kan gaan worden'.

De voorgestelde aanpassingen in de Wet op de dividendbelasting 1965 komen erop neer dat er administratieve lasten verschuiven van de aandeelhouders van een fbi naar de fbi zelf.

Tot op heden kunnen de van dividendbelasting vrijgestelde ('niet onderworpen') aandeelhouders van een fbi - het gaat voornamelijk om pensioenfondsen - de dividendbelasting die de fbi inhoudt op hun dividend geheel of gedeeltelijk terugvragen van de fiscus. Het percentage hangt af van de mate waarin op dividenden die de fbi ontvangt buitenlandse bronheffing wordt ingehouden. Hoe meer beleggingen de fbi heeft waarop buitenlandse bronheffing wordt ingehouden, hoe minder de niet onderworpen aandeelhouder dividend kan terugvorderen. Daartegenover staat dat de fbi álle Nederlandse dividendbelasting en alle buitenlandse bronheffing die wordt ingehouden, in mindering kan brengen op de afdracht van de dividendbelasting die zij zelf moet inhouden op de verstrekte dividenden.

Door een combinatie van enerzijds de implementatie van nieuwe onderdelen van het EU-recht en anderzijds (herzieningen van) belastingverdragen blijkt deze 'gedeeltelijke teruggaaf' echter niet meer houdbaar. De gelijke behandeling van binnenlandse en buitenlandse pensioenfondsen zou erop neerkomen dat álle door een fbi ingehouden dividendbelasting teruggegeven zou moeten worden.

Om dat te voorkomen wordt nu voorgesteld de beperking niet bij de ontvanger van het dividend te leggen, maar bij de verstrekker ervan, de fbi. Die zal niet meer álle dividendbelasting en buitenlandse bronheffing als afdrachtvermindering in rekening kunnen brengen, maar slechts een deel. Het percentage hangt van van de samenstelling van het aandeelhoudersbestand. Hoe meer aandeelhouders de fbi heeft die volledige teruggaaf van dividendbelasting kunnen claimen, hoe lager de afdrachtvermindering zal zijn. Dat heeft gevolgen voor de intrinsieke waarde van de beleggingsinstelling, en dus voor het dividend. De niet onderworpen aandeelhouders kunnen dan weliswaar de ingehouden dividendbelasting in zijn geheel terugvragen, maar omdat het dividend lager zal zijn dan nu, zullen de netto rendementseffecten voor de belegger naar verwachting zeer beperkt zijn.

De fbi's zullen dus moeten weten wie hun aandeelhouders zijn, aldus de staatssecretaris. Daarmee zijn administratieve lasten gemoeid. De niet onderworpen aandeelhouders besparen juist op hun administratieve lasten: ze hoeven de correctie op de teruggaaf dividendbelasting niet meer toe te passen.
 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Dividendbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2012

24

Gerelateerde artikelen