De Belastingdienst legt uit hoe een btw-aangifte kan worden gecorrigeerd met het digitale formulier 'suppletie omzetbelasting'.
Het formulier kan de ondernemer vinden via 'Inloggen voor ondernemers' op de website van de Belastingdienst. Het formulier staat na het inloggen bij 'Overige formulieren'.
Op het suppletieformulier staan dezelfde rubrieknamen als in de btw-aangifte. De ondernemer moet de volgende stappen zetten:
- Vul het suppletieformulier in alsof opnieuw btw-aangifte moet worden gedaan over het tijdvak waarover de suppletie gaat.
- Vul alle rubrieken op het suppletieformulier in, dus ook de rubrieken die in de btw-aangifte al goed waren ingevuld.
- Vul op het suppletieformulier niet de verschillen in, maar vul de bedragen in zoals ze in de btw-aangifte hadden moeten staan.
- Bij ‘Totaalbedrag eerdere btw-aangifte over dit tijdvak’ moet het btw-bedrag worden ingevuld dat al over dit tijdvak is aangegeven. Het verschil moet de ondernemer dan nog betalen of krijgt hij terug.
Wanneer suppletie omzetbelasting
De ondernemer moet een suppletie omzetbelasting doen als hij dit jaar, of de afgelopen 5 jaar, te veel of te weinig btw heeft aangegeven.
De ondernemer moet een suppletieformulier gebruiken als blijkt dat hij meer dan € 1.000 terugkrijgt, of moet betalen. Gaat het om een bedrag van € 1.000 of minder, dan mag de ondernemer het bedrag verrekenen op de eerstvolgende btw-aangifte nadat hij de fout heeft ontdekt. De ondernemer krijgt dan geen teruggaafbeschikking of naheffingsaanslag.
Let op!
Doet de ondernemer een suppletie over een tijdvak waarvan de wettelijke aangiftetermijn nog niet is verstreken, dan moet hij het verschuldigde bedrag voor de uiterste betaaldatum van dat aangiftetijdvak betalen. Hij hoeft niet te wachten op een naheffingsaanslag.
De Belastingdienst verwerkt dit als een verbeterde aangifte. De ondernemer gebruikt voor de betaling het betalingskenmerk van het aangiftetijdvak.
Bron: Belastingdienst
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Omzetbelasting